Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мощен трус удари Гърция и Турция, земетресението е усетено и в България

[post-views]
Мощен трус удари Гърция и Турция, земетресението е усетено и в България

greece_zemetresenie

Трус от 7 по Рихтер удари Турция и Гърция. Най-малко четирима души са загинали, всичките в Турция. Стотици са ранени. Земетресението е усетено и в България. 

Появиха се кадри на руини и разрушени сгради в третия по големина турски град   Измир. Рухнаха най-малко 20 къщи в турския Измир, поражения има и  в гръцкия град Карловаси.

Земетресението е станало малко преди 14:00 ч в морето между Гърция и Турция, с дълбочина 10 км.  Епицентърът е бил на около 13 километра северозападно от гръцкия остров Самос и е усетен и на други източни гръцки острови, както и в столицата Атина. Местни медии съобщават за пострадали сгради и щети по пътната мрежа на острова от срутили се скали.  

От Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН съобщиха,че епицентърът на земетресението е на около 550 километра от София. Трусът е усетен по високите етажи в Пловдив, София, Русе, Варна, Бургас и в други български градове. От института уверяват, че опасност за страната ни няма, защото сме достатъчно далече от епицентъра му.

 

 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Анмари Николаева

Най-ново

Единична публикация

Избрани