Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Револвери и пистолети „Глизенти“ на служба в италианската армия

[post-views]
Револвери и пистолети „Глизенти“ на служба  в италианската армия

доц. д-р инж. Георги Маринов

Офиц Глизенти 1889 разглобенПовечето читатели свързват оръжията на италианската армия с фирмата Beretta, която е най-големият национален производител на различни видове оръжия, намерили пазар в армиите на много страни.  Наред с нея оръжия са произвеждани и в по-малки фирми които са постъпвали на въоръжение в армията и в полицейските структури на Италия. Една от тези фирми  е D'Armi Glisenti от гр. Бреша. В нея са произвеждани няколко служебни револвера, с наименование Glisenti.
Ако обаче се приложи традиционната практика за обозначаване на оръжията, тези револвери би трябвало да приемат обозначението Bodeo (по автора на патента на основните им детайли Карло Бодео). Впрочем тези револвери са познати и като Bodeo в редица литературни източници. Освен в D'Armi Glisenti револверите от тези модели са произвеждани в металургичната компания Tempini в гр. Бреша и във фирмите Castelli, Fabrica d'Army, Siderurgica Glisenti, Vincenzo Bernardelli и др.
Glisenti Мodel 1872 е известен като ”служебен револвер ”Глизенти”, тъй като е бил приет официално на въоръжение в италианската армия през 1872 г. По външен вид и по устройство до голяма степен прилича на френския револвер Chamelot-Delvigne. Рамката му е монолитна. Предназначен е за патроните  с калибър 10,4 мм, които имат куршум с маса в границите 10,6–11,35 г. Той се изстрелва с начална скорост 255 м/с и получава дулна енергия 345–369 джаула. Офиц Глизенти 1889За сравнение може да се посочи, че дулната енергия на куршума на 9-мм патрон „Макаров“ е около 310 джаула. 
 Външната повърхност на цевта е шестостенна При по-ранните образци оста на екстрактора е открита, а при по-късните (след 1890 г.) тя е разположена в специален кожух отдясно под цевта. Екстрахирането на изстреляните гилзи се извършва поединично, което е свързано със загуба на много време и неудобства при използване на дългата ос на екстрактора. 
Ударно-спусковият механизъм е с двойно действие. Това осигурява висока скорострелност на оръжието, но докато се изстрелят шестте патрона. След това се губи много време за презареждане. Барабанът на револвера събира шест патрона. Отляво на рамката на револвера е нанасян надписът Glisenti-Brescia. Чирените на ръкохватката са дървени. В основата на ръкохватката има халка за закачване на шнур.
Револверът е произвеждан до Първата световна война. Характерна особеност на револвера е нанасянето на серийния му номер върху основните части, което е практика при оръжията с военно предназначение. 
Общата дължина на револвера е 285 мм, при дължина на цевта 158 мм и маса 1,060 кг. Glisenti Model 1886 се различава от модел 1872 г по сгъваемия спусък и по липсата на спускова скоба. Револверът е снабден с предпазител, блокиращ ударното петле. Оста на екстрактора няма кожух. Задържа се към рамката посредством издатък, притискан към оста с помощта на пластинчата пружина. 
пистолет ГлизентиOфицерският модел Glisenti М 1889 г. не се различава съществено от М 1886 и е използван като служебно оръжие не само в армията, но и в полицията. Има цяла рамка и шестостенна външна повърхност на цевта. Интересно е решението на конструкторите, които са предвидили прозорец в лявата страна на рамката който се закрива с фигурна плочка, заключвана с помощта на предпазителя. Когато плочката се отстрани, се осигурява достъп до подвижните части на ударно-спусковия механизъм. Това е изключително удобно при разглобяване, смазване и ремонт.   
Моделът използва патрони с калибър 10,4 мм.  Дължината на револвера е 248 мм, при дължина на цевта 115 мм. Масата му е 0,880 кг. Някои от изработваните образци нямат предпазителен лост. Екстрахирането на изстреляните гилзи се извършва поединично. 
Изработвани са компактни модели, които се различават по намалената дължина на цевта (95 мм. Общата дължина на тези модели е 209 мм, а масата 0,775 кг). Пистолетът Glisenti Model 1910 e използван като официален самозаряден пистолет в италианската армия  през Първата световна война. Първоначално пистолетът бил разработен за патрон с обозначение 7,65х22 Glisenti. При изстрел куршумът му излита с начална скорост 335 м/с. По-късно бил пригоден за по-мощния 9-мм патрон 9 mm Glisenti, който му осигурил място в строя до края на Втората световна война.
Глизенти 1872Пистолетът Glisenti M1910 е разработен от италианския конструктор Б. А. Ревелли (Bethel Abiel Revelli) в периода 1905–1906 г. по поръчка на компанията Fabbrica d’Armi Glisenti. През 1907 г. техническата и технологичната документация и оборудването за изработване на новия пистолет били продадени на компанията Metallurgica Brescianagia Tempini (MBT).
След приемането на въоръжение в армията пистолетът получава официално обозначение Pistola Automatica Modello 910. Неговата автоматика  работи по принципа на 
използване на енергията на отката при къс ход на цевта
Ударно-спусковият механизъм е само самовзводен, като за произвеждане на всеки изстрел се изисква сравнително голямо усилие върху спусъка, който следва да измине дълъг ход, за да задейства ударника. Това, естествено, води до увеличаване на разсейването на попаденията. Затворът на пистолета има правоъгълна форма и е разположен в блока, като е свързан неподвижно с цевта и с цевната кутия. 
Предпазителят се изключва автоматично при обхващане плътно на ръкохватката с длан. Това става чрез задействане на т.нар. „мускулен предпазител“, който е разположен нетрадиционно в предната стена на ръкохватката. 
 Общо през време на двете световни войни са произведени около 33 хил. пистолета от този модел.
 Характерна особеност на  пистолета е отделящата се лява стена на рамката, която осигурява удобен достъп до механизмите при почистване и ремонт. В същото време обаче това силно отслабва здравината на конструкцията. 
Пистолетът използва пълнители с вместимост 7 патрона, която се счита за недостатъчна за армейски и полицейски пистолет.

Най-ново

Единична публикация

Избрани