Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Трима убити в Ница при нападение с нож

[post-views]
Трима убити в Ница  при нападение с нож

Убиецът е крещял „Аллах акбар“.

AUIHVHXZS5FZHLDIMSHGYD2WPQНай-малко трима души са убити и няколко са ранени при нападение с нож в четвъртък в гр. Ница, съобщиха френските медии. Жертвите са две жени и мъж. Нападателят е прерязал гърлото на първата и е ранил смъртоносно с нож втория в църква. Пак с нож е убил другата жена в близък бар, предаде в. „Монд“. Националната и общинската полиция са успели да задържат извършителя, чиято самоличност до вчера следобед все още не беше известна. Той е бил ранен от куршум на полицай по време на задържането и е преместен в болница. Нападателят се е „гримирал“ преди атаката, каза Лоран Мартен дьо Фремон от профсъюза на полицейското звено SGP, цитиран от Бе Еф Ем. Според кмета на Ница Кристиан Естрози извършителят многократно е крещял „Аллах акбар!“ („Аллах е велик!“) дори когато е бил вече задържан.
Касапницата се е разиграла в църквата „Нотр дам“ в Ница около 9 ч. местно време. На място е пристигнал екип от сапьори поради съмнение за заложен експлозив. Вътрешният министър на Франция Жералд Дарманен обяви в туитър, че след като е говорил по телефона с кмета на Ница Кристиан Естрози, е свикал кризисна среща в своето ведомство. По-късно вчера в Ница пристигна фернският президент Еманюел Макрон.
Нападението идва 13 дни, след като във Франция радикализиран чеченски младеж обезглави учителя си по история, защото той беше показал в час карикатури на пророка Мохамед. Френските власти предприеха енергични мерки срещу политическия ислям в страната, забранявайки една организация и затваряйки джамия. Последва вълна на антифренски протести и бойкот на френските стоки в редица ислямски държави начело с Турция. Франция отзова посланика си там, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган препоръча на Макрон да се лекуава при психиатър. В сряда френският сатиричен седмичник „Шарли ебдо“ публикува карикатура на Ердоган.
Малко след нападението в Ница друг предполагаем терорист заплашил с нож минувачи от френския град Авиньон. Той крещял „Аллах е велик!“ и по данни на „Дойче веле“ е бил застрелян. В саудитския град Джеда пък мъж нападнал с нож и ранил охранител на консулството на Франция, преди да бъде задържан. Не е ясно дали има връзка между трите нападения. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани