Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пандемията КОВИД-19: Затягат мерките в Европа

[post-views]
Още осем починали и над 390 000 с „повишена температура“ в Северна Корея

koronavirusВ Германия официално влезе в сила обявената от правителството „мека“ блокада. Кризисната мярка, която ще е в сила до края на месеца, е част от усилията на властите да ограничат разпространението на КОВИД-19. Заради запазващата се тенденция от рекордни пикове на заболяването в повечето държави в Европа, все повече правителства затягат противоепидемичните си мерки.

През следващите четири седмици германците ще се лишат от ресторанти баровете, заведения, спортните зали, както и местата за забавленията, като кина и театри.

Отделно се забраняват публичните прояви на открито с над 10 души. Макар и мерките на правителството да не са много популярни, канцлерът Ангела Меркел е категорична, че без рестрикции, страната ще бъде изправена пред тежка здравна криза. Само през уикенда Германия отчете близо 20 хиляди новодиагностицирани, което е рекорд за страната.

Заради пик на заболяването Франция въведе подобни, но малко по-строги мерки, още в петък. Междувременно Гърция стана поредната държава в ЕС, която въведе частична блокада. Заради пик на новите случаи правителството постави под карантина областите Атика и Северна Гърция, включително и градовете Солун и Серес. В същото време критична остава ситуацията в Белгия, която може да се окаже най-засегната страна от втората на вълна КОВИД-19.

Кривата на заболяването продължава да расте и в Италия, Испания, Швейцария и Черна Гора.

Междувременно Словакия, обяви че е започнала с масовото тестване на населението, като целта на властите е то да обхване всички граждани над 10 годишна възраст.

Според данните на университета Джонс Хопкинс броят на случаите с КОВИД-19 по света е достигнал малко над 46, 600, 000 души, като начело в черната класация остават САЩ, Индия и Бразилия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани