Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Всеки глас се брои – оспорвана президентска надпревара в САЩ

[post-views]
Байдън и Тръмп с равна подкрепа в началото на изборната година в САЩ, сочи социологическо проучване

usaВсеки глас се брои. Изборите за президент на САЩ се оказаха една от най-оспорваната от години надпревара за Белия дом. Настоящият държавен глава Доналд Тръмп, който се бори втори мандат се обяви за победител, докато опонентът му, демократът Джо Байдън, призова за търпение.

Заради огромния брой подадени по пощата гласове окончателните резултати ще станат ясни до дни.

Забавянето на крайните резултати беше очаквано, защото близо 100 милиона американци решиха да гласуват по пощата, заради пандемията от КОВИД-19. Независимо, че Доналд Тръмп се представя много по-добре от прогнозираното, преизбирането му все още не е решено. Часове след края на изборния ден в реч от Вашингтон Тръмп се обяви за победител и предупреди, че ако не бъде признат, ще оспори резултатите пред Върховния съд. Според Тръм забавянето е изборна измама.

Доналд Тръмп – президент на САЩ:

„Това е сериозна изборна измама. Искаме законът да бъде спазван. Затова ще отидем във Върховния съд. Искаме цялото броене да бъде прекратено. Искаме до сутринта списъците със всички бюлетини да са готови.“

 

Като пример Тръмп посочи победата си в щата Пенсилвания, независимо, че все още няма обявени официални резултати и при едва 64 процента преброени гласове. От другата страна на ринга – кандидатът на демократите и бивш вицепрезидент Джо Боайдън, беше категоричен, че не Тръмп решава кой е победител и кой не.

Джон Байдън – кандидат за президент на САЩ:

„Нито аз, Нито Доналд Тръмп решаваме изхода от изборите. Това го решават американците. И този демократичен процес –  преброяването, трябва да продължи, докато приключи.“

 

Независимо, че на национално ниво Джо Байдън води с два процента пред Тръмп, изходът от надпреварата ще е в ръцете на няколко от т.нар „нерешили“ щата, като Пенсилвания, Мичиган и Уисконсин.

Освен за президент американците гласуваха и за Конгрес. Според предварителните резултати законодателният орган ще остане разделен между двете основните партии. Републиканците запазват мнозинството си в Сената, а демократите в Камарата на Общините.

 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани