Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ в очакване – кой ще е следващият президент на страната

[post-views]
Всеки глас се брои – оспорвана президентска надпревара в САЩ

usa_zbori-sashtВ САЩ все още не могат да излъчат победител от президентската надпревара. Докато претендентът за поста –кандидатът на демократите Джо Байдън е на крачка от победата, то предизборният екип на президента Доналд Тръмп внесе съдебни искове за оспорване на резултатите в няколко щата и прекратяване на преброяването в други.

Развръзката на една от най-оспорваните президентски надпревари в историята на САЩ зависи изцяло от крайните резултати в шепа американски щати, като Пенсилвания, Джорджия и Невада. Последните данни обаче сочат, че кандидатът на демократите Джо Байдън е на крачка от победата. След успеха си в Мичиган и Уисконсин и с преднината си в Невата бившият вицепрезидент е на крачка да спечели вота.

Джо Байдън – кандидат за президент на САЩ:

„Ясно е, че ние ще спечелим достатъчно щати за си осигурим необходимите за победата 270 електорални гласа. Не съм тук да обявя победата ни, аз съм тук защото вярваме, че като приключи преброяването ние ще сме победителите.“

Засега по нищо не личи настоящият президент Доналд Тръмп да е готов да признае загубата си, след като вече се обяви за победител. От екипа му съобщиха, че са оспорили резултатите от Уисконсин и Мичиган и са поискали незабавното прекратяване на броенето на гласове в другите два оспорвани щата Пенсилвания и Джорджия. 

Том Уолф – губернатор на Пенсилвания:

„Този следобед изборния екип на Тръмп внесе съдебен иск за прекратяване на преброяването в Пенсилвания. Това е грешно. Това нарушава основните принципи на демокрацията ни. Това отнема правото на всеки американски гражданин да гласува и да избира президент.“

В изборната нощ Тръмп предупреди, че ако не бъде признат за победител ще оспори резултатите пред Върховния съд. Президентът дори открито заговори и за огромна изборна измама. Твърденията на Тръмп очаквано разпалиха страстите в САЩ. Група симпатизанти на президента се събраха около един от най-големите избирателни центрове в град Детройт, щата Мичиган с искания за прекратяване на броенето на бюлетините. Демонстрации имаше и в Чикаго, но срещу президента. Хората носеха плакати с призиви към Тръмп да си върви и  „всеки глас се брои“. Подобни шествия се проведоха още Ню Йорк и Филаделфия.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани