Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Берлин Александерплац“– с голямата награда на „Синелибри“

[post-views]
„Берлин Александерплац“–  с голямата награда на „Синелибри“

1_Berlin-Alexanderplatz_1Драматичният филмов епос „Берлин Александерплац” (2020 г.), вдъхновен от романа на Алфред Дьоблин от 1929 г., грабна голямата награда за майсторска литературна адаптация на кино-литературния фестивал „Синелибри”, замислен и осъществен от работещото момиче Жаклин Вагенщайн. Романът с различни екранни адаптации през годините само потвърждава значимостта на проблема с вписването на бягащите емигранти в новия за тях свят. Особено – ако не се борят само за хляб и подслон, какъвто е героят на романа и на филма на режисьора Бурхан Курбан.
Като почетен председател на журито световноизвестният френски режисьор Жан-Жак Ано („В името на розата”), представител на киното с главно „К”, обяви победителя във видеоконферентна връзка: „Заради епичния размах и подхода към изобразяването на съвременни конфликти…”, които дават нов живот на един от литературните шедьоври на ХХ век.
След официалната церемония беше излъчена шокиращата навремето екранизация на прочутия роман на Маргьорит Дюрас „Любовникът” на Жан-Жак Ано. Френският режисьор е с голяма международна кариера от над 5 десетилетия, носител на „Оскар”, „Сезар” и др.

Най-ново

Единична публикация

Избрани