Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Протестите в Армения се разрастват – десетки хиляди отхвърлиха примирието в Нагорни Карабах

[post-views]
Протестите в Армения се разрастват – десетки хиляди отхвърлиха примирието в Нагорни Карабах

Armenia-protestiТрети пореден ден Армения е обхваната от протести. Недоволството на хората е срещу условията на примирието в Нагорни Карабах, което беше договорено по-рано тази седмица от лидерите на Армения, Азербайджан и Русия. Част от исканията на протестиращите са за незабавната оставка на премиера Никол Пашинян.

Хиляди се събраха пред сградата на парламента в арменската столица Ереван. Протестиращите не са съгласни със срамния по думите им договор за Армения, с който реално се признават териториалните придобивки на Азербайджан в сепаратиския регион Нагорни Карабах. През изминалата нощ ситуацията отново излезе извън контрол и се стигна до сблъсъци между демонстранти и полиция.

Арменците определят действията на правителството като национално предателство и продължават да настояват за оставка на премиера Никол Пашинян. Подобна опция вече стои на масата. В четвъртък въпросът беше внесен в парламента, но заради липсата на кворум обсъжданията бяха отложени.

Договореното с посредничеството на Русия примирие между Армения и Азербайджан трябва да сложи край на 30 годишния им териториален спор за Нагорни Карабах, който през годините все по-често прерастваше в сблъсъци между въоръжените сили на двете страни.

За да се избегне ново подновяване на насилието Русия пое ангажимент да разположи 2000 миротворци в региона, които да съблюдават примирието.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани