Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Байдън – вторият католик в Белия дом след Кенеди

[post-views]
Байдън – вторият католик в Белия дом след Кенеди

Новият президент е трезвеник с ирландски корени.

BIDENSДесет дни след президентските избори в САЩ Избирателната комисия все още не е обявила официалните резултати, но вече всичко е ясно – Джо Байдън ще има най-малко 290 гласа в изборната колегия, при положение че за победа са му необходими 270. Доналд Тръмп поде съдебни битки, за да оспори резултатите от преброяването на вота в няколко ключови щата, които решават изхода на битката, но шансовете му да успее са нулеви. Щабът на сегашния президент се фокусира най-много върху Пенсилвания, но там разликата в полза на Байдън е цели 46 хиляди гласа, така че дори и да има грешка с 20, 50 или даже хиляди гласа, това не променя нищо. Сега истинската цел на Тръмп е да се сдобие с ореола на мъченик, на когото са отнели победата с измама, и да запази решаващ глас в Републиканската партия с идеята след 4 години отново да се бори за Белия дом. 
Циркаджийските номера на Тръмп ще продължат поне до 20 януари – датата за сдаване на властта, но погледите вече са отправени към Джо Байдън и неговите политики. За новия президент се знае почти всичко, тъй като той е в голямата политика от почти половин век, за пръв път става сенатор в началото на 1973 г . Изтъква се, че той ще бъде най-възрастният държавен глава на САЩ. Наистина другата седмица Байдън навършва 78 години. Досега най-старият политик, полагал клетва като американски президент, бе Тръмп, който през януари 2017 г. бе 70-годишен. Повечето наблюдатели смятат, че именно възрастта ще възпре Байдън да се бори за преизбиране през 2024 г. и това ще отвори пътя на бъдещата вицепрезидентка Камала Харис да стане официален кандидат на Демократическата партия за Белия дом. Досега САЩ са имали само двама президенти, встъпили в длъжност, преди да навършат 45-годишна възраст – Теодор Рузвелт и Джон Кенеди. Освен че е възрастен, Байдън е имал и сериозни здравословни проблеми – през 1988 г. той два пъти е опериран от аневризма в мозъка и прекратява политическата си дейност за седем месеца. 
Още по-любопитен от възрастта на Байдън е фактът, че той ще бъде едва вторият президент католик. При това първият – Джон Кенеди, управлява по-малко от три години, защото е убит през 1963 г. Родословието на Байдън тръгва от Ирландия. Всичките му осем прадеди по майчина линия са ирландци, а по бащина – двама. Така е изчислено, че Байдън е 5/8 ирландец. САЩ са имали президенти с ирландски корени и преди това, но с изключение на Кенеди всички останали са били протестанти. 
Джо Байдън е добре образован – има бакалавърска степен по история и политология и докторска по право. В детството си силно е заеквал, говорният му дефект изчезва едва след навършване на пълнолетие. Самият той казва, че се е избавил от него с тренировки – четене на поезия пред огледалото. Изненадващо за човек с ирландски корени, Байдън не употребява алкохол. Този свой избор той обяснява с думите: „В семейството ми е имало достатъчно алкохолици“. В личния си живот той е сполетян от две големи трагедии – през 1972 г. първата му жена Нелия и тяхната дъщеря загиват в автомобилна катастрофа, а двамата му синове са тежко ранени. Преди 5 години бъдещият президент загуби и сина си Бо Байдън, който почина от тумор в мозъка, след като беше в началото на обещаваща политическа кариера. Така сега от децата на Байдън живи са само дъщеря му Ашли и синът му Роберт Хънтър, който работи като адвокат и лобист във Вашингтон и е забъркван в множество скандали, свързани с бизнеса и личния му живот. 

На изпроводяк Тръмп уволни военния министър

Christopher-Miller-de-vervanger-van-Mark-Esper.Броени дни след президентските избори в САЩ Доналд Тръмп изпълни заканата си, че ще уволни министъра на отбраната. Той обяви, че е „разкарал“ (използваната дума е terminated, „прекратявам мандата“, но в административната комуникация смисълът е много по-негативен) Марк Еспър. Това веднага се възприе като потвърждение, че в оставащите до края на мандата му в Белия дом месеци той ще разчиства сметки в администрацията си.
За изпълняващ длъжността министър на отбраната е назначен Кристофър Милър, директор на Националния център за борба с тероризма. Но официалното му утвърждаване на поста, за което се изисква съгласието на Сената, е почти невероятно да стане преди 20 януари 2021 г., когато встъпва в длъжност Джо Байдън.
Споровете между Тръмп и Еспър ескалираха около публичното несъгласие на министъра на отбраната да се използва от президента армията за разгонване на уличните протести след убийството на Джордж Флойд от полицаи в Минеаполис. Освен това се коментира, че Еспър не одобрява несъгласието на президента с това, да се прекръстят обекти и бази на армията, носещи имена на военачалници от робовладелския Юг, изгубил Гражданската война в средата на XIX век.
Предшественикът на Еспър Джим Матис напусна през 2018 г. заради политически разногласия с президента, включително за Сирия. Еспър имаше разногласие и за пренебрежителното отношение към НАТО и е изказвал тревога от склоннонста на Белия дом да гледа на отбранителните съюзи на САЩ през призмата на изгодата за САЩ. Той подкрепяше призивите съюзниците да увеличат отбранителните си разходи, но не приемаше, че Вашингтон трябва първо да получи някакъв материален жест или голяма оръжейна поръчка, за да смята даден съюзник за достоен за доверие, казват източници на агенция „Ройтерс“.
Новият и.д. министър Милър е бивш военен (1983–2014), започвайки като пехотинец от резерва, през 1993 г. е прехвърлен в специалните части и е участвал в първите сражения в Афганистан през 2001 г. и Ирак през 2003 г. на въздушно-десантните части. Той е бил в двете страни на множество мисии и има опит в комбинираната работа на няколко агенции.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани