Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Газовите оръжия не убиват, но силно поразяват

[post-views]
Газовите  оръжия  не убиват, но  силно поразяват

доц. д-р инж. Георги МАРИНОВ 
ГАЗОВ ПИСТОЛЕТПрез последните години в рамките на Европейския съюз се установява устойчива тенденция за ограничаване на разпространението на огнестрелните оръжия. В доклад на Европейската комисия от 24.07.2020 г.  се отбелязва, че  през периода 2009–2018 г. са възникнали 23 инцидента с масова стрелба на обществени места в Европа, при които са убити 341 души. През 2015 г. според Европол са регистрирани 57 терористични инцидента с използване на огнестрелни оръжия. През 2017 г. огнестрелни оръжия са използвани в 41% от всички терористични нападения. Затова са предприети строги ограничителни мерки относно получаването на разрешения за съхраняване, носене и употреба, както на оръжия за самоотбрана, така и на ловни и спортни огнестрелни оръжия. Естествено, в резултат на ограничителните мерки гражданите се насочват към алтернативни средства за осигуряване на своите защита и неприкосновеност. В това отношение газовите оръжия се оказват привлекателни за изпитващите основателен страх от различни посегателства. Тези оръжия имат редица безспорни предимства пред огнестрелните. 
На първо място тяхната относителна безопасност за живота на околните, дори и за нападателите. Почти е изключена възможността с тях да се нанесе смъртоносно поражение на човек или на животно, но те успешно могат да блокират устрема на нападател и да осигурят възможност на нападнатия безпроблемно да избегне опасността. 
Газовите пистолети и револвери оказват сериозен възпиращ ефект при насочване. Преобладаваща част от тях по външен вид повтарят този на бойните модели и в критичен момент е трудно да бъдат разпознати различията.  В зависимост от потенциалната опасност притежателите на такива оръжия могат да използват четири типа патрони, които се различават по калибъра и по вида на поразяващото вещество. За да бъдат лесно разпознавани, те имат различни маркировки и различно оцветяване на запушалките на гилзата.
Много граждани смятат, че патроните са запълнени с определено количество сгъстен газ, който се изхвърля през цевта при изстрел. Това не е истина, тъй като газът не би могъл да се съхранява надеждно в малката месингова гилза и неговото количество не би било достатъчно, за да окаже въздействие върху нападателя. Затова патроните се запълват с кристално прахообразно вещество и определено количество изтласкващ барутен заряд. При  изстрел кристалите се изхвърлят в атмосферата с голяма скорост, на разстояние до няколко метра от цевта. Вследствие на триенето с въздуха кристалите се изпаряват и отделеният газ образува защитен облак.
Ахмед Доган за малко да бъде поразен с газов пистолетПроучванията са показали, че най-предпочитани са патроните с кафяво пластмасово капаче на гилзата. Те носят обозначението PV и съдържат 80 мг смес от веществото нонивамид и 15-процентов технически екстракт от лютив пипер. Образуваният защитен облак оказва силно дразнещо въздействие върху лигавиците на очите и дихателните органи. Тези патрони се препоръчват при защита от агресивни животни. Изстреляното вещество има най-голям поразяващ ефект на разстояние около 1–1,5 м. Поразеният получава мигновено лютене в очите и отделяне на голямо количество сълзи. В същото време получава и затруднение в дишането, силна кашлица и дразнене в носа и бронхите. В продължение на около 10–15 мин нападателят не е в състояние да предприеме никакви други действия, освен да търси начин да отстрани въздействието на веществата.
Патроните с жълто пластмасово капаче на гилзата носят обозначение CS и съдържат 80 мг заряд от веществото хлорбензалмалондинитрил. При изстрел газът му образува защитен облак, който поразява дихателните органи. Неговото действие продължава около 15 мин, което е достатъчно да се спре агресивността на нападателя.
Патроните със синьо, виолетово или бяло пластмасово капаче на гилзата носят обозначение CN. Оцветяването им зависи от концентрацията на активното вещество хлорацетофенон в кристалите. Преди години това вещество се изучаваше като учебна бойна отрова и се използваше при проверка на изправността на войсковите противогази. То силно дразни дихателните пътища и очите. В зависимост от степента на поразяване въздействието му преминава след 15–20 мин.
Сигналните (звуковите) патрони имат зелено пластмасово капаче и съдържат само барутен заряд. При изстрел издават силен звук и са безопасни, но бързо привличат вниманието на околните и са своеобразен зов за помощ. С тях могат да се изстрелват сигнални ракети. Тези патрони с успех се използват при възстановки на исторически събития, в копия на оръжия от различни исторически периоди.
Газов револвер R2-3Когато газовите патрони се използват на открито, ефективността им може да се намали значително от вятъра. Силният въздушен поток отклонява бързо газовия облак или го насочва в нежелана посока. В закрити помещения използването на газови патрони е особено опасно. От една страна, газът се разпростира на максимално голямо разстояние, а от друга страна, той полепва трайно по околните предмети (особено по текстилните материали) и се отстранява трудно. Точно това трябва да имат предвид някои охранители, които запасват газови пистолети при изпълнение на задълженията си на закрито.
Не е излишно да се припомнят някои правила, които биха предотвратили или намалили вредното въздействие на изстреляния газов патрон. Когато се намираме срещу насочен  пистолет или револвер, трябва да се наблюдава внимателно цевта. Ако в нейната челна част има вертикална преграда, това е сигурен признак за насочено газово оръжие. При възможност трябва да се застане с гръб към вятъра или с гръб към нападателя. Така газовият облак ще достигне по-трудно жертвата, а в по-добрия случай може дори да порази нападателя. Стремежът е в максимална степен да се увеличи дистанцията до цевта. Едно разстояние от 6–7 м може да се окаже безопасно. Ако все пак очите бъдат поразени, те не трябва да се разтриват, тъй като ефектът е обратен. Добре е да се направят промивки със студена и чиста вода и при първа възможност да се потърси лекарска помощ. Въздействието върху дихателните пътища може да се намали, ако бързо се напусне мястото на образувания газов облак и се потърси медицинска помощ. Добър ефект върху органите на зрението оказват капките VISINЕ, които са достъпни без рецепта във всяка аптека.
Необходимо е да се припомни на притежателите на такива оръжия, че след изстрелване на газов патрон оръжието следва да се измие обилно с вода тъй като полепналите върху него кристали дълго време могат да оказват дразнещо действие. Освен това кристалите на веществата оказват силно корозионно въздействие върху частите на оръжията.

Най-ново

Единична публикация

Избрани