Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бившите президенти на Русия защитени със съдебен имунитет

[post-views]
Изгледите за отношенията между ЕС и Русия са лоши след номинациите на Урсула фон дер Лайен и Кая Калас, каза Кремъл

kremal_Russia

Русия одобри на първо четене законопроект, гарантиращ съдебен имунитет на бившите президенти.  Съгласно разпоредбите му, ако един човек е изпълнявал функцията президент на Русия, той не може да бъде обект на съдебно или административно преследване.

От имунитет ще се ползва и семейството на всеки бивш руски президент и ще се отнася до имуществото и документи, които са му принадлежали. При измяна, сериозно престъпление имунитетът или обвиненията подкрепени от Върховния съд и Конституционния съд и поддържани от две трети от депутатите в Държавната дума и същия брой сенатори в Съвета на федерацията имунитетът на президента се сваля.

В законопроекта се съдържат изисквания към кандидата за най-висшия държавен пост – да е гражданин на Русия, не по-млад от 35 години, да е живял в Русия не по-малко от 25 години, да няма или да не е имал преди гражданство на чужда държава.

Тази законодателна инициатива събуди спекулации в Русия за евентуално оттегляне от поста на Владимир Путин, но Кремъл го отхвърли, като уточни, че 68-годишният лидер е в добро здраве. Текстът бе предложен от сенатор и депутат от управляващата партия „Единна Русия“.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Анмари Николаева

Най-ново

Единична публикация

Избрани