Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

И за пандемията, и за войната трябва да се готвим предварително в мирно време

[post-views]
И за пандемията, и за войната трябва да се готвим предварително в мирно време

army_MilitaresКакво означава за националната сигурност, ако България се откаже от модернизацията на своята армия

„Неразбираемо за мен правителството харчи за сектор „Отбрана“. Защо? С кого ще борим войни? Тези пари трябва да влязат за справяне с кризата”. Това заяви тази сутрин в коментар за бюджета бившият финансов министър Симеон Дянков.

Трябва ли това да се случи?
Трябва ли механически да се взимат пари от едно перо и да се прехвърлят в друго?
И какво означава за националната сигурност, ако България се откаже от модернизацията на своята армия.

В бюджет 2021 са осигурени средства за поддържане и развитие на националните отбранителни способности и способностите, свързани с колективната отбрана, в т.ч. средства за изпълнение на одобрените от Народното събрание инвестиционни проекти за модернизация на Българската армия, а именно: придобиването на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС и основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада. Допълнително са предвидени средства за изграждане на интегрирана система и инфраструктура за усвояване, експлоатация и осигуряване на новия тип боен самолет.

За 2021 г. разходите за отбрана възлизат на 1,69 на сто от БВП, което е с 0,05 % от БВП повече от референтния процент на разходите към БВП по Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2 на сто от БВП на Република България до 2024 година.

На практика това означава работеща военна индустрия и стотици работни места.

В изпълнение на този бюджет немската компания “Fr. Lürssen Werft“ GmbH&Co. KG ще построи и достави два многофункционални модулни кораба за ВМС. Строежът ще бъде извършен на територията на Република България в корабостроителен завод МТГ „ДЕЛФИН“, подчертават от Министерството на отбраната. Корабите се очаква да бъдат доставени съответно през 2025 и 2026 година. Договорът предвижда обучение както на екипажите, така и на инженерния състав.

Бронираните бойни машини за Специалните сили също ще се изработят в България от българската отбранителна промишленост и ще гарантират работни места у нас. “С решението се дава възможност за участие на предприятия от българската отбранителна промишленост в производството, обслужването и ремонта на придобитото въоръжение и техника, което ще подпомогне непрекъснато поддържане на отбранителните способности на Силите за специални операции и ще гарантира максимална възвращаемост в националната икономика на изразходваните средства”, заявиха от Министерския съвет.

Изграждането на бойни машини за пехотата ще има същият положителен ефект за българската отбранителна индустрия. Ремонтът на танкове Т-72 – вече се прави във Военноремонтните заводи „Терем” и осигурява работа на стотици работници – пряк ефект и в отбранителни способности, и в икономиката…

Когато бивши финансови и икономически министри днес твърдят, че парите за армията са повече, вероятно не отчитат нещо много важно  –  в последните 30 години българската армия  се „радва” на хроничен недостиг, остаряла техника, разрушени сгради, демотивирани военни…И сега, когато на това се слага край, се намират гласове, които да кажат: „Не, сега не е време!”.

А кога? През следващите четири години Великобритания ще увеличи своите военни разходи до 22 млрд долара, което е най-значителнния ръст през последните 30 години. Ще бъде създадено космическо командване и национални сили за киберсигурност.

Ние отново ли ще кретаме на опашката?

Същите тези министри, които сега искат да зачеркнат парите за отбрана, преди години твърдяха как и парите за здравеопазване са много – закриваха се болници, заплатите на лекари, сестри и санитари бяха държани на обидно ниски нива, бюджетът на Здравната каса бе вкаран в националния бюджет… Резултатът от тези „грижовни реформи” го виждаме при пандемията днес – всичката разруха е от икономиите през годините досега.

Никой не е искал да дойде пандемия.
И никой не иска да дойде война.
Но и за пандемията, и за войната трябва да се готвим предварително в мирно време.
Този урок поне трябва да сме го научили.

Източник: epicenter.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани