Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нови ограничения в борбата срещу КОВИД-19

[post-views]
Още осем починали и над 390 000 с „повишена температура“ в Северна Корея

koronavirusРедица държави въвеждат нови ограничителни мерки в борбата срещу пандемията, а обнадеждаващи новини за ваксини срещу КОВИД-19 от Москва и Брюксел дават нова надежда на човечеството. От руският федерален изследователски център за епидемиология ,,Гамалея“ съобщиха, че ваксината ,,Спутник V“ показва над 95% ефективност. А утре Европейската комисия се очаква да одобри сключването на договор за 160 млн. дози от ваксините срещу КОВИД-19 на компанията ,,Модерна“, съобщи председателя на комисията Урсула фон дер Лайен.

От днес в съседна Сърбия влизат в сила нови ограничителни мерки. Кафенета, ресторанти и търговски центрове ще затварят в 18 часа. Забранява се събирането на повече от 5 души.

Нови ограничения и в Унгария. В магазините в интервала от 9 до 11 часа ще могат да влизат само хора над 65 години, разрешено е в почивните дни възрастните да пазаруват между 8 и 10 часа сутринта. В страната вече са затворени средните училища, въведен е вечерен час от 8 часа вечерта до 5 часа сутринта.

Ограничения за събиране до осем души от днес и в Швеция.  Местните власти препоръчват да не се ползва обществен транспорт, да се избягва посещението на обществени места. В страната вече е забранена продажбата на алкохол до 22:00ч., а баровете, ресторантите затварят в 22,30 ч.

Сериозен ръст за заболели и починали от КОВИД-19 регистрираха Италия и Русия. Първата западна страна, поразена от епидемията – Италия става шестата в света, в която починалите са вече над 50 хил., и втора в Европа след Великобритания. Петото място в света по заболели е заето от Русия, която се нарежда след Съединените щати, Индия, Бразилия и Франция.

Седмица след самоизолацията на премиера Борис Джонсън, от днес в 10-дневна  карантина е и кралят на Испания Фелипе Шести. Той е имал контакт със заразен с КОВИД-19 в неделя. Кралица Летисия и двете принцеси ще продължат да изпълняват задълженията си.

Предпразнично, Световната здравна организация с призив за коледните празници. Организацията препоръчва да се празнува в тесен кръг – без големи семейни тържества или събирания.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Анмари Николаева

Най-ново

Единична публикация

Избрани