Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дистанционно се проведе редовно заседание на Съвместната комисия за сътрудничество в областта на отбраната между България и САЩ

[post-views]
Дистанционно се проведе редовно заседание на Съвместната комисия за сътрудничество в областта на отбраната между България и САЩ

Kom-2Въпреки произтичащите от COVID-19 ограничения за пътуване Съвместната комисия продължи дейността си по координиране прилагането на Споразумението между правителството на Република Kom-3България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната (ССОО). Днес, 25 ноември, комисията проведе своето редовно 21-во заседание дистанционно, чрез използването на електронни платформи за комуникация.

Форумът бе открит и ръководен от съпредседателите на комисията от двете страни – генерал-лейтенант Цанко Стойков, заместник-началник на отбраната и бригаден генерал Джесика Мейераан, заместник-директор на дирекция „Партньорство, сътрудничество в сферата на сигурността и противоракетна отбрана“ в Командването на Силите на САЩ в Европа.

Отчетени бяха резултатите по прилагане на ССОО за периода от проведеното заседание на комисията преди година в София до момента. Обсъдени бяха въпроси относно бъдещото сътрудничество между двете страни във всички области на ССОО, като бе акцентирано на развитието на инфраструктурата на договорените съоръжения и провеждането на планираните съвместни българо-американски подготовки и учения. Приети бяха решения, свързани с бъдещото прилагане на Споразумението между правителствата на България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната.

В заседанието участваха членовете на Съвместната комисия и ръководителите на подкомитетите към нея. От българска страна се включиха представители на Министерството на отбраната и Българската армия, както и от министерствата на околната среда и водите, на финансите и на труда и социалната политика. От американска страна участие взеха представители на Командването и компонентните командвания на Силите на САЩ в Европа, Инженерния корпус на Сухопътните войски на САЩ в Европа, Офиса на аташето по отбрана и Офиса за военно сътрудничество към американското посолство у нас.

Източник: mod.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани