Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Унгария става 6-ата членка на НАТО и 12-ата държава в света, която придобива NASAMS

[post-views]
САЩ обявиха 820 млн. долара нова военна помощ за Украйна, включително ракетни системи

pvo_NASAMSДългогодишните партньори Kongsberg и Raytheon Missiles & Defense спечелиха поръчка за 410 милиона евро от Унгария за доставка на Национална ракетна система земя – въздух, известна още като NASAMS.

Унгария става 6-ата членка на НАТО и 12-ата държава в света, която придобива NASAMS, високо адаптивно решение със среден обсег с приложимост в голям брой оперативни изисквания за въздушна защита.

Чрез избора си Унгария става част от голямото семейство на NASAMS, което ще й даде предимството да има достъп до активно работеща производствена линия, която осигурява бърза доставка и конкурентна цена за унгарските въоръжени сили. Програмата включва и дългогодишно индустриално партньорство между унгарската и норвежката индустрия.

“С придобиването на NASAMS Унгария ще притежава най-модерната и с най-големи оперативни способности система за ПВО със среден обсег. Модулността и отворената архитектура на NASAMS дават възможност за непрекъсната модернизация, което подсигурява адаптивността на системата към нови заплахи и мисии за времето на жизнения й цикъл. Този договор е доказателство за продължителния успех на нашето партньорство с Raytheon Missiles & Defense в областта на противовъздушната отбрана“, заяви Ейрик Лие (Eirik Lie), президент на Kongsberg Defence & Aerospace AS.

“Унгария се присъединява към групата на САЩ и още четири държави членки на НАТО, които повериха противовъздушната си отбрана със среден обсег на доказаните способности на NASAMS“, каза Том Лалибърти (Tom Laliberty), вицепрезидент на направление „Наземни военни действия и въздушна отбрана“ в Raytheon Missiles & Defense. “Модернизирането на отбранителните способности  на Унгария не само е в помощ на НАТО, но и увеличава до максимум способността на унгарската армия бързо да идентифицира, атакува и унищожи настоящи и бъдещи заплахи от военни самолети,  безпилотни летателни апарати и нарастващите заплахи от крилати ракети”.

Решението за ПВО е съставено от ракети AMRAAM и AMRAAM-ER и радар SentinelTM, както и от Център за разпределение на целите, и пускова установка на Kongsberg. NASAMS предлага на военнослужещите от ПВО доказана ефективност на ракетата AMRAAM, която е на въоръжение в над 18 държави. Sentinel е радар за противовъздушна защита с доказани качества, използван от въоръжените сили на над 18 държави и е развит за борба с БЛА.

Източник: Otbrana.com

Най-ново

Единична публикация

Избрани