Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Димитър Николов: Благодаря на воините, че първи ни помагат при кризи

[post-views]
Димитър Николов: Благодаря на воините, че първи ни помагат при кризи

Неделчо ДИМОВ

2-Николов-БургасОрисани сме да побеждаваме трудностите, казва кметът на Община Бургас

– Г-н Николов, как оценявате сътрудничеството между Община Бургас и Бургаския гарнизон?
– Аз се чувствам по-спокоен за сигурността на Бургас, като знам, че наблизо денонощно дежурят воините от Бургаския гарнизон. Имаме прекрасно сътрудничество и взаимно уважение. Когато стане трудно, защото през последните години имахме природни бедствия и кризи, военните са сред първите, които се отзовават, за което още веднъж горещо им благодаря. И в добри моменти са не по-малко отзивчиви – участват в общоградски празненства, чествания. Докато се ремонтираше НХК, добре че беше Военният клуб с неговата голяма зала, за да не прекъсват театралните гостувания в града. Не по-малко активни са членовете на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. В културния живот, в честванията, в усилията за съхраняване на историческата памет на Бургас, винаги са сред първите!
– Какво е Вашето мнение за желанието на много бургаски граждани да се изгради музей на 24-ти Черноморски пехотен полк?
– Бургас се гордее с факта, че по време на Руско-турската война в опълчението участват близо 100 наши съграждани. Във войните за национално обединение нашите предци са били в първите редици и много от тях са покрили имената си със слава. Бургас е горд с историята на 24-ти Черноморски пехотен полк и той заслужава място, където да има посветена на него специална експозиция. Така че и аз подкрепям идеята. Можем да започнем да търсим подходящо място и възможности за осъществяване на тази инициатива. 
– Как виждате бъдещето на Бургас?
– Винаги съм смятал, че доброто бъдеще е запазено за активните и умните хора, но и за активните и умните нации. Затова в Бургас вече много години упорито и последователно инвестираме в образованието на нашите младежи, за да възпитаме именно тези качества у тях. Ако са активни и умни те, както и техните деца, значи пътят на успеха на Бургас е предначертан. Горд съм, че в Бургас само за няколко години бяха разкрити филиал на Националната художествена академия и нов Медицински факултет. С желание да са адекватни на съвремието активно работят и старите ни два университета – „Проф. д-р Асен Златаров” и Бургаският свободен университет. Но ми се струва, че ни трябва поне още един филиал на престижно висше учебно заведение. В напреднали преговори сме по този въпрос, но бъдещето ще покаже дали и кога това ще се случи. Бъдещето неминуемо е обвързано с технологиите, които се развиват с гигантски стъпки през последните десетилетия. И Бургас се стреми да е в крак с тези тенденции. Едновременно с развитието на технологиите обаче трябва да запазим човешкото у себе си – добротата, взаимоуважението, безкористната помощ към ближния. За да не се превърнем в роботи. И именно сега, в това трудно време на кризата с новия опасен вирус, е добре да правим тези малки жестове на човещина.
– Наближава Никулден, какво ще пожелаете на бургазлии?
– Аз се гордея с Бургас и неговите хора. Винаги! Виждаме се по улиците, смеем се и страдаме заедно, понякога спорим и се караме, но сме семейство. Никога не го забравяйте. Бъдете на първо място здрави! Пазете себе си, но и околните. И вярвайте в доброто бъдеще. Неслучайно името на нашия закрилник св. Николай означава победител. Така че бургазлии сме орисани да побеждаваме трудностите.
 

Най-ново

Единична публикация

Избрани