Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО решава за Афганистан до 2 месеца

[post-views]
НАТО решава  за Афганистан до 2 месеца

1 (2)След два месеца на срещата на министрите на отбраната НАТО трябва да вземе трудното решение дали да остане в Афганистан, или не. И при двата случая ще има рискове, каза генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг преди проведената през тази седмица видеоконферентна среща на външните министри на страните от военната организация. „Изправени сме пред трудна дилема. Дали да си тръгнем и да оставим Афганистан да се превърне отново в убежище за международни терористи. Или да останем и да рискуваме по-продължителна мисия с подновено насилие.“ – поясни Столтенберг, като припомни, че според подписаното между САЩ и талибаните споразумение всички чуждестранни войски, включително тези на НАТО, трябва да си тръгнат до 1 май 2021 г.
Столтенберг изтъкна също, че не толкова отдавна НАТО е имала над 100 000 военнослужещи в Афганистан. В момента те са по-малко от 11 000. И над половината не са американски, а от европейските страни членки и от държави – партньори на пакта. НАТО обаче продължава да обучава афганистанските сили за сигурност. И ще продължи да ги финансира поне до 2024 г.
Гледайки към 2030 г., Русия най-вероятно ще остане основната военна заплаха за НАТО. Тя предизвиква Алианса с риска да го постави пред свършен факт или с непрекъснат и парализиращ натиск в кризисна ситуация. Освен това Русия употребява химическо оръжие на територията на Алианса с причиняване на цивилни жертви. Това са част от заключения на доклад на експерти от Reflection Group, с който тази седмица бяха запознати министрите на външните работи на НАТО. Тази консултативна група е създадена от генералния секретар Йенс Столтенберг след решение на лидерите на страните членки в Лондон през 2019 г.
НАТО трябва също така да се подготви за предизвикателството, отправено от Китай, докато продължава да работи срещу заплахата от тероризъм и от нестабилността, създавана в южната част на Средиземно море и Близкия изток. На съюза се препоръчва готовност и да посрещне климатични промени, пандемии и други предизвикателства, заради които вероятно ще се наложи обновяване на Стратегическата концепция на НАТО от 2010 г. 
Като участник в срещата на НАТО от българска страна вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева подчерта нарастващото значение на Алианса за Черноморския регион. По отношение на Афганистан тя заяви, че съюзниците трябва да съхранят постигнатото до момента, както и че България ще остане ангажирана в мисия „Решителна подкрепа“, докато е необходимо.
Външните министри обсъдиха още широк спектър от въпроси, свързани с предизвикателствата от Русия, последните развития в Близкия изток и Северна Африка, както и в Сахел.  (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани