Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Обучаваме и хора с по няколко магистратури

[post-views]
Обучаваме и хора  с по няколко магистратури

Сега студентите са повече в сравнение с миналите години, твърди деканът на Факултет „Национална сигурност и отбрана” (ФНСО) 
във Военна академия „Г. С. Раковски”

1– Г-н полковник, какви са новите моменти в обучението на студенти и военнослужещи във ФНСО през настоящата учебна година?
– Факултетът води учебен процес с повече от 800 студента по бакалавърската програма и в различните магистърски специалности от направление „Национална сигурност”. Обучаваме 8 слушатели в магистърската специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили”, която е в направление „Военно дело”. До момента са проведени 4 различни курса за следдипломна квалификация, а Стратегическият курс, който стартира с началото на учебната година, продължава в дистанционна форма на обучение. Общият брой на обучаваните специализанти до момента възлиза на 74. През настоящата учебна година броят на обучаемите е по-голям в сравнение с миналите години главно поради нарасналия интерес към обучението на бакалаври. В специалността „Сигурност и отбрана” в редовна и задочна форма се обучават 277 бакалаври първи курс и 133 – втори. Посочените числа доказват завишения интерес към обучението във факултет „Национална сигурност и отбрана”, като това е резултат от въздействието на множество фактори. Факултетът предлага обучение, което е ориентирано към управлението на системите за защита на националната сигурност и за отбрана на страната. Знанията и уменията в тази област създават предпоставки за работа и кариерно израстване, гарантирано от държавата. Магистърските специалности кореспондират с конкретни елементи или функции на управлението, което ги привързва към реалните условия на живот и дейност в страната. Учебните програми са в постоянен процес на адаптиране. Стремим се да отразяваме промените в средата на сигурност. Нашите преподаватели развиват познавателния процес буквално върху събитията на деня и др.
– Как се отрази пандемията на международните контакти на факултета?
2– Факултет „Национална сигурност и отбрана” участва в международния дебат по въпросите на сигурността. Ние зависим от системата за колективна отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС. Даваме си сметка, че подготовката на нашите преподаватели не може да остане изолирана в рамките на факултета, защото националните интереси се защитават в конкурентна среда. Наистина пандемията блокира движението на много хора и забави реализирането на някои от намеренията ни, но се разкриха и нови възможности. Ако преди беше проблем да се финансира участието на наши представители в международни научни форуми, то сега буквално сме залети от покани за участие в конференции, кръгли маси и обсъждания. Има повече възможности за публикуване на резултатите от научните изследвания и да развиваме академичния състав. Продължава нашето участие в една от програмите за обучение на НАТО (DEEP). Участваме и в няколко учебни програми по „Еразъм”. 
– Какъв е профилът на обучаемите?
– Направление национална сигурност все още не е ангажирано с регулирани професии и няма изисквания към специалностите на обучаемите. Във факултета се обучават студенти с много разнообразни профили на знанията и опит. Има обучаеми с по няколко магистратури и опит, както и студенти, които идват от училищата, завършили средното си образование и без никакъв стаж. Най-много са студентите, които работят и задочно повишават своите компетенции с оглед на знанията и уменията, повишаващи управленската им култура. За офицерите, които обучаваме, нещата не стоят както при цивилните студенти. Те са от регулирана професия и повишават своите компетенции, с готовност за заемане на длъжности в системата за командване и управление на Въоръжените сили на стратегическо ниво. Курсовете за военнослужещи, които провеждаме, са обвързани със съществуващия модел за кариерно развитие и затова специализантите при нас придобиват длъжностна или целева квалификация.
– Какъв е профилът на преподавателския състав и как ги мотивирате за работа?
– Преподавателският състав във факултет „Национална сигурност и отбрана” следва профила на изучаваните управленски структури и механизми. При нас е сравнително балансирано съотношението между военни и цивилни преподаватели. Характерно е, че няма делене между тях по този признак и почти всички участват в учебния процес на бакалаврите, магистрите, слушателите, докторантите и специализантите от различните специалности и курсове за следдипломна квалификация. Акцентът се поставя от квалификационните характеристики и учебните планове. Конкретиката е в учебните дисциплини, които произтичат на функционален принцип от системата за национална сигурност. Налага се да привличаме преподаватели от други ведомствени учебни заведения или с опит от практиката директно от структурите за управление. Важно е нашите преподаватели, освен да провеждат научни изследвания и предоставят знания на обучаемите, да бъдат ярки личности, да вдъхновяват със своето поведение и позиция. Целта е да подготвяме бъдещи лидери. Преподавателите във факултета са все още притегателната сила за набиране на обучаеми и за положителните оценки, които имаме от акредитациите. Проблем е, че трудно се изграждат или привличат преподаватели, съответстващи на амбициите и отговорностите към обучението във факултета. 
3– Какви ремонти бяха извършени и какви предстоят във факултета?
– Учебно-материалната база на факултет „Национална сигурност и отбрана” винаги е била в много добро състояние. Тя осигурява нормални условия за преподаване и изучаване на учебното съдържание. Настоящата учебна година започна организирано в учебните зали с осигурени технически средства за онагледяване. Ремонтиран беше проекторът на аула „Г. С. Раковски” и бяха подменени 14 компютъра със съвременни конфигурации. Успяхме да бракуваме старите технически средства. Най-съществено подобрение на условията за учене се постигна с подмяната на дограмите, поставянето на нови съвременни осветителни тела и щори по прозорците. Това в значителна степен повиши енергийната ефективност на учебните зали. С увеличаването на броя на обучаемите се наложи да ползваме повече зали, т.е. разрасна се учебно-материалната база. От ръководството на академията ни бяха предоставени напълно ремонтирани и с ново оборудване 11 помещения за учебни зали. Ползваме допълнително 16 работни места с високоскоростен интернет за целите на обучението.
– Какви са акцентите ви през настоящата учебна година в научния профил?
– Настоящата учебна година е белязана с много предизвикателства, които автоматично се превръщат в обект на изследване и формират научната активност на академичния състав във факултета. Пандемията от COVID-19 безусловно е в центъра на нашето внимание. Ние участваме в годишната международна научна конференция на Академията, като организираме работата на един от панелите. До настоящия момент към панела „Националната сигурност в рисковото общество” са подадени резюметата на 42 доклада, 25 от които кореспондират с управлението на кризисната ситуация в страната, предизвикана от разпространението на коронавируса.
– Каква е кариерната успеваемост на Вашите възпитаници и проследявате ли тяхното развитие след завършване на образованието им при вас?
– Обучението на офицери във факултет „Национална сигурност и отбрана” е, образно казано, трамплин в тяхната кариера. Подготовката им за вземане на решения на стратегическо ниво създава предпоставки за заемане на длъжности, най-високо позиционирани в системата за командване и управление. Магистърската специалност „Стратегическо управление на отбраната и въоръжените сили” разширява мирогледа на обучаемите, формира т.нар. модел на стратегическо мислене, което помага на офицерите да прогнозират промените и да изграждат доста реалистична представа за бъдещето. За студентите обучението във факултета е по-скоро възможност за промяна в кариерата. Има ярки личности сред тях, за които е лесно да бъде проследено кариерното развитие. За някои научаваме случайно, но повечето са сред работещите в различните структури на централната и местната власт и са избрали да се обучават във факултета, за да надградят своите компетенции за заемане на по-висок пост или да кандидатстват за нова, по-перспективна работа. Това важи за обучаващите се в магистърските специалности. За бъдещите бакалаври не може да се каже нещо конкретно, защото стартирахме тяхното обучение през миналата година и първият випуск се очаква след две години.
– Какви противоепидемични мерки се вземат във факултета?
– Във факултет „Национална сигурност и отбрана” се изпълняват известните противоепидемични мерки. Да не ги изброявам всичките, посочени в заповеди и указания от министъра и началника на Академията. Трябва да подчертая, че ние сме основно звено на Военна академия и при нас изпълнението на различните мерки е въпрос на военна дисциплина. Контролът също е на ниво. Дори да не сме застраховани от заболяване, действаме своевременно в прилагането на защитните мерки. Основните са: носенето на маски; осигуряване на разстояние между хората; осигуряване на дезинфектанти и проветряването на помещенията. При нас има болни, има и карантинирани, но учебният процес продължава съгласно разписанията на учебните групи и графиците на преподавателите. Много малко промени се наложи да бъдат направени. Планираме следващия семестър и вярвам, че ще се справим успешно въпреки ограниченията.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани