Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В старата сграда на НАТО започна делото за атентатите в Брюлсел през 2016г.

[post-views]

sudВ Белгия започна дългоочакваният съдебен процес за атентатите в Брюксел от 22 март 2016г. По делото са обвинени 12 души, като изслушването ще продължи две седмици. При двете нападения срещу летището и метрото на белгийската столица загинаха 32 души, а над 300 бяха ранените.

Старата сграда на щабквартирата на НАТО беше превърната в огромна строго охранявана съдебна зала. В нея през следващите две седмици магистратите ще преценят, кои случаи ще отговарят по обвинения за тероризъм и дали някои от обвиняемите ще бъдат освободени от отговорност.

Сред 12-те подсъдими е Мохамед Абрини, който беше един от четиримата атентатори зад нападенията в Брюксел и последствие арестуван от властите.

Срещу тях са повдигнати 687 обвинения за тероризъм, убийство и опит за убийство. Не малка част от исковете са на хора пострадали при атаките.

Очаква се първите заседания на съда по същество за всеки един от случаите да започнат още в началото на следващата година, коментират местите медии.

Припомням, че атентатите в Брюксел, станаха няколко месеца след тези в Париж, като в последствие се оказа, че са организирани от една съща терористична клетка, симпатизираща на т.нар „Ислямска държава“.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани