Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

За първи път в историята на САЩ чернокож генерал от резерва ще оглави Пентагона

[post-views]
Вашингтон обяви 6 милиарда долара военна помощ за Украйна

loid_ostin_usa_otbranaИзбраният за президент на САЩ Джо Байдън обяви номинацията си за следващия министър на отбраната. Това е бившият генерал от резерва Лойд Остин, който ако бъде утвърден от Сената, ще е първият чернокож началник на Пентагона.

Изборът на 67-годишният генерал от резерва Лойд Остин не е случаен.  По време на президента Барак Обама Остин е началник на централното командване на САЩ, което отговаря за Близкия изток, Централна Азия и части от Южна Азия. Генералът се смята и за един то архитектите на операцията през 2016г. срещу терористичното движение ИДИЛ в Ирак и Сирия.

Одобрението обаче на бившия генерал за началник на Пентагона зависи от Сената, който ще има крайната дума.

В предизборната си кампания избраният за президент на САЩ Джо Байдън обеща да представи най-разнообразия екип в историята, в който жените и представителите на различни етноси ще заемат високопоставени постове в правителството.

Бъдещият президент вече номинира жена за началник на Националната разузнавателна служба, както и двама латиноамериканци за постовете – Секретар по вътрешната сигурност и Министър на здравеопазването.

Независимо, че Байдън спечели убедително изборите на 3 ноември, настоящия държавен глава Доналд Тръмп продължава да отказва да признае загубата си.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани