Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Първи ден на масова имунизация във Великобритания

[post-views]
Първи ден на масова имунизация във Великобритания

koronavirus_vaksinaДен първи на масова имунизация във Великобритания. 90-годишна баба стана първият човек, получил ваксина срещу КОВИД-19 на Острова. В същото време редица държави в Европа съобщават за удължаване или повторно налагане на строгите мерки в борбата с разпространението на коронавируса.

90-годишната Маргарет Кийнан стана първата британка, получила ваксината в болница в Ковънтри. Кийнан ще навърши 91 години следващата седмица, а по думите и това е най-добрият подарък, който може да получи, защото най-накрая ще може да се радва на времето със семейството си, след като е била сама през по-голямата част от годината. Вторият имунизиран пациент носи името Уилям Шекспир, а медиите се шегуваха, че той прилича на средновековния бард. В Англия 50 болници са избрани да извършат първите ваксинации. Приоритетните групи за ваксиниране са общо девет, като на първо място са възрастните хора в домовете за социални грижи и обслужващите ги, следват хората над 80 години, здравните и социални работници на първа линия.

Противно на очакванията за облекчаване на мерките срещу коронавируса, някои държави се готвят за затягане. Чехия е една от първите страни, която предприе ново затягане на мерките. Това се дължи на прекратяването на положителната тенденция за намаляване на броя на заразените. Ограниченията включват съкращаване на работното време на ресторанти, барове и заведения до 20 ч., както и забраната на продажба на алкохол на всички пазари. Подобна стъпка предприе и Унгария. Освен удължаването на срока на извънредното положение, в страната ще се запази и наложеният полицейски час. Заради пандемията се отменят всички тържества за Нова година.

Заради липсата на резултати от частичния локдаун в някои провинции в Германия започва затягане на мерките. В Бавария местните власти въвеждат ограничения за напускане на дома само за пазаруване и работа. В районите, в които има повече от 200 случая на 100 хил. души население се очаква да бъде въведен и вечерен час между 21 ч. вечерта и 5 ч. сутринта. До пет души ще могат да се срещат на едно място.

Още една ваксина срещу КОВИД-19 показа цели 97 % процента на ефективност. От Китайската биофармацевтична компания Sinovac Biotech съобщиха, че ваксината е довела до създаването на антитела при 97 на сто от имунизираните. Окончателните данни ще бъдат публикувани през януари.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Анмари Николаева

Най-ново

Единична публикация

Избрани