Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Специално разследване установи: Атаките срещу джамиите в Нова Зеландия са били неизбежни

[post-views]
И Нова Зеландия ще обучава украински военни

New Zealand-armyКървавите нападения срещу джамии в новозеландския град Крайстчърч през 2019г. са били неизбежни. Това се казва в заключителния доклад на специално създадената от правителството разследваща комисия за причините довели до трагедията. Припомням, че по-рано през годината нападателят – 21-ят Брентън Танан беше осъден на доживотен затвор.

С публикуването на доклада за нападенията от Крайстчърч,  Нова Зеландия официално затвори една от най-мрачните си глави в съвременна си история.

Макар и клането в двете джамии, при които загинаха 51 души да е било неизбежно, разследващите са установили пропуски в работата на разузнаването. Една от тях е, че службите са фокусирали вниманието си върху радикалния ислям, пренебрегвайки терористичната заплаха от страна на десните екстремисти.

И все пак според авторите на доклада независимо от пропуските, властите не са могли да предотвратят по никакъв начин нападенията.

Като част от препоръките в документа се посочва нуждата от коренни промени в антитерористичната дейност на страната, чрез които в бъдеще да се предотвратят подобни атаки.

Припомням, че малко след нападенията в Крайстчърч Нова Зеландия прие закон, с който забрани продажбата и притежанието на автоматични огнестрелни оръжия.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани