Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сериозни закани на кантара на Пулев и Джошуа, шампионът малко по-тежък от Кобрата

[post-views]
Кубрат Пулев срещу Антъни Джошуа през май в Истанбул

Pulev joshuaНай-добрият български професионален боксьор Кубрат Пулев и световният шампион четирите версии IBF, WBA, WBO и IBO Антъни Джошуа преминаха задължителния кантар преди боксовият сблъсък на годината за титлата в тежка категория в събота :

Претедентът за Световната титла по бокс Кубрат Пулев и обединеният шампион в тежка категория Антъни Джошуа не пропуснаха да си разменят словесни атаки при последото си виждане очи в очи преди грандиозният сблъсък на ринга утре. Мачът между двамата ще е около полунощ наше време в събота срещу неделя. На официалния кантар днес двамата боксьори заформиха сериозен спор кой ще победи утре. Кобрата заяви в лицето на Джашуа, че го уважава, но „ще го приключи“. Теглото на Кубрат Пулев бе 108.7 килограма, което е доста по – ниско от предишната му тежест и двубоя с Хюи Фюри и преди това. Джошуа пък закова стрелките на кантара на 109.2 килограма, което е точно 6 кг по-малко от 2017-а, когато се изправи срещу Карлос Такам, но всъщност тренираше за двубой с Кобрата. На реванша с Анди Руис-младши пък AJ тежеше 107.5 кг.

Кубрат Пулев ще получи втори шанс в кариерата си да се превърне в първия българин световен шампион в тежка категория на професионалния бокс, изправяйки се в събота вечер срещу настоящия първенец Антъни Джошуа в Лондон. Джошуа е носител на поясите на Световната боксова организация (WBO), Световната боксова асоциация (WBA) и Международната боксова федерация (IBF), като и трите ще бъдат заложени на масата в сблъсъка с Пулев.

Кобрата трябваше да чака шест години, за да стигне до втората си възможност да стане номер 1 при най-тежките, след като в края на 2014 година бе нокаутиран от тогавашния доминатор в категорията Владимир Кличко в Хамбург, като това остава единствената загуба в професионалната кариера на българина. От тогава насам 39-годишният Пулев записа осем поредни победи, включително и над сериозни съперници като Дерек Чисора, Хюи Фюри и Богдан Дину, за да затвърди позицията си на претендент номер 1 за пояса на IBF.

Пулев и Джошуа трябваше да се бият за световната титла още през 2017 година, но тогава двубоят пропадна в последния момент заради контузия на Кобрата, която го постави в позиция на изчакване цели три години.

Задачата на Кубрат Пулев в Лондон утре вечер ще бъде много тежка, тъй като 31-годишният Джошуа е считан за един от най-силните боксьори в тежка категория в последните пет години, заедно със сънародника си Тайсън Фюри. До момента в кариерата си Джошуа има 23 победи (21 с нокаут) и само една загуба.

От своя страна Пулев е на 39 години и има 28 победи от които 14 постигнати с нокаут и също само една загуба.

В „Уембли Арена“ ще бъдат допуснати точно 1000 души.

Въпреки финансовата криза в спорта, породена от пандемията от COVID-19, се очаква и двамата боксьори да спечелят сериозни пари от мача. Според медиите на Острова световният шампион ще вземе около 10 милиона паунда, докато Пулев ще прибере приблизително 3 милиона паунда. Точните суми за двамата зависят от успеха на платеното телевизионно излъчване на мача.

Боксовата галавечер започва около 20:00 часа българско време с двубоите Макгоуан – Конуей, Баколе срещу Кузмин, Хюи Фюри – Мариуш Вах и Лорънс Околие срещу  Никодем Йеджевски. След това на ринга да излязат Джошуа и Пулев.

Българските зрители могат да наблюдават мача единствено по стрийминг платформа DAZN, която е специализирана в излъчването на боксови мачове и изисква заплащането на месечен абонамент.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Антоанета Илиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани