Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Френският президент Еманюел Макрон планира референдум за промяна на Конституцията

[post-views]
Макрон призовава за уреждане на конфликта между Армения и Азербайджан „единствено чрез дипломация“

MakronФренският президент Еманюел Макрон планира да свика референдум за промяна на Конституцията. Целта е  да се добави клауза, ангажираща Франция в борбата срещу изменението на климата и защитата на околната среда.

След три часа и половина дебати посветени на климата намерението на президента Макрон беше приветствано с аплодисменти. По думите на Макрон предложението за референдум трябва първо да бъде одобрено от долната камара на парламента и от Сената. Дясната опозиция разкритикува решението на президента, тъй като такъв текст вече е заложен в конституцията.

Идеята си президентът изрази пред т. нар. Гражданско събрание, съставено от 150 случайно подбрани хора, натоварени от правителството със задачата да предложат начини Франция да намали вредните си емисии. Предложените от тях досега идеи включват намаляването на скоростта по магистралите, подобряване на изолацията на сградите, както и обявяването на вредите в околната среда за наказуем „екоцид“.

От 15 години във Франция не е провеждан референдум, след като през 2005-а французите нанесоха поражение на тогавашния президент Жак Ширак и отхвърлиха предложението за създаване на конституция на Европейския съюз.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Анмари Николаева

Най-ново

Единична публикация

Избрани