Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Опозицията в Беларус с награда ,,Сахаров“ за 2020

[post-views]
ЕС прибави политическия лидер на „Хамас“ в списък на терористите

euЕвропейският парламент присъди наградата „Сахаров“ за 2020 г. на белоруската опозиция. Церемонията започна с традиционното изявление на председателя на Европейския парламент Дейвид Сасоли.

Наградата получиха основните опоненти на президента Александър Лукашенко, сред които Светлана Тихановска, а от разстояние и носителя на нобелова награда за литература Светлана Алексиевич.

В речта си председателя на Европейския парламент Дейвид Сасоли заяви, че в ерата на интернет и социалните мрежи вече е невъзможно да се скрие случващото се в една държава. „Беларуските граждани трябва да могат да се насладят изцяло на своите демократични права“, а Европа „има морално задължение да подкрепи тази борба“ както в Беларус, така и в останалия свят, каза президентът на Европейския парламент. В своята реч  Светлана Тихановска помоли Европа и останалия свят да останат обединени с Беларус. По думите й : ,,Тази битка може да изгради Беларус, с който нашите деца могат да се гордеят „. Речта на Тихановска беше аплодирана от всички присъстващи в залата.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Анмари Николаева

Най-ново

Единична публикация

Избрани