Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нови ограничителни мерки срещу КОВИД-19, Австрия въвежда карантина за пристигащи от България

[post-views]
Япония обмисля да предложи четвърта доза ковид ваксина на гражданите

koronavirusТази година новогодишни празници ще бъдат по-различни. Редица държави въвеждат нови ограничителни мерки, в борбата срещу разпространението на КОВИД-19. Междувременно властите в Австрия обявиха задължителна карантина за пристигащите от България.

Карантината за пристигащите от България в Австрия влиза в сила от 19 декември. При влизане в Австрия пристигащите от България ще трябва да декларират, че попадат в 10-дневна карантина като представят попълнени приложения, публикувани на сайта на Министерство на външните работи. Най-рано на 5-ия ден след началото на карантината гражданите биха могли да се освободят, ако предоставят негативен резултат от PCR или антигенен тест. Към момента не е посочена дата, до която ще важат новите разпоредби.

От днес Германия влиза във втора карантина, в борба срещу разпространението на КОВИД-19. Разрешава се в домовете да се събират не повече от петима души, над 14 години от най-много две различни домакинства. В периода от 24 до 26 декември се разрешава събиране до 10 души, но само роднини. В някои провинции е в сила вечерен час. За последното денонощие Германия бележи отново мрачен рекорд от 952 починали.

Въпреки лекото облекчаване на ограничителните мерки, Франция въвежда вечерен час от 20:00ч.  до 06:00ч. До вчера французи можеха да излизат навън само за ограничен период от време, да пазаруват или спортуват, както и за неотложни пътувания.

Масово доброволно тестване за коронавирус от днес в Чехия.  Разкрити са общо 170 пункта в цялата страна, където жителите ще могат да се тестват с т.н. антигенни тестове.

Първи тест срещу КОВИД-19 за домашна употреба. Американското управление за лекарствата обяви, че разрешава пускането в продажба на тест, който може да се ползва вкъщи и то без рецепта. Той е антигенен, което означава, че засича молекула, която се намира на повърхността на коронавируса. За да покаже резултат са му необходими 20 минути, а цената му ще е 30 долара.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Анмари Николаева

Най-ново

Единична публикация

Избрани