Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Обемният взрив

111-3Колосалният психологически ефект от обемния взрив най-често се илюстрира с една случка по време на „Пустинна буря“. В хода на операцията офицери от британските специални сили стават свидетели на обемен взрив, предизвикан от американската армия срещу иракските войски. Невъзмутимите британци са толкова поразени от взрива, че нарушават изричната заповед на началниците си за радиомълчание и се обаждат, за да съобщят, че съюзниците са употребили ядрено оръжие срещу противника. 
В момента  армията на САЩ притежава най-мощната бомба с обемен взрив с официално наименование GBU-43 /B  MOAB, известна като „Майката на всички бомби“. Това е най-мощното неядрено оръжие във военния арсенал на Съединените щати. Няма руски аналог. Бомбата е проектирана в Изследователската лаборатория на американските ВВС и се доставя до предназначението главно с траспортните самолети С-130 „Херкулес“. За първи път  MOAB „влиза в бой“ през 2017 г. при нанасяне на въздушни удари срещу позиции на ИДИЛ в Ирак и Афганистан. 
Създаването на МОАВ има предистория, известна като оръжейната система  BLU-82B/C-130. Бомбата си спечелва прякора „Дейзи Кътър” („Косач на маргаритки“). Използва се във Виетнам главно за разчистване на площадки в гористи местности за кацане на хеликоптери. Руският аналог се нарича ОДАБ-500ПМВ. Руснаците използват тази бомба най-вече за разминиране на участъци.
„Дейзи Кътър” тежи 6,8 т и се доставя до целта с транспортните самолети С-130 „Херкулес“ или с тежките хеликоптери CH-54. С-130 и CH-54 с малки промени се превръщат в бомбардировачи. Освен във Виетнам „Дейзи Кътър” се използва и във войната в Персийския залив и Афганистан. След това е заменена от по-мощната МОАВ.
Тя е на въоръжение от 2003 г. Тежи 9,8 т, дълга е 9,1 м, има диаметър 1,03 м. Носи 8,5 т взривно вещество, а тротиловият й еквивалент е равен на 11 т TNT. Не може да се нарече високоточно оръжие, но като повечето съвременни оръжия се управлява от GPS.
Военното й приложение е твърде ограничено, защото ако се бомбардират граждански обекти, съпътстващите жертви ще са твърде големи. МОАВ е много ефективна при разчистване на големи горски масиви. Може да се използва и за унищожаване на подземни бункери и тунели на противника. Боеприпасите с обемен взрив се признават за най-мощните и страшните оръжия след ядрените. Само специалистите могат да различат по външен вид едно тяхно избухване от ядреното. 

111-2Бомби, създадени на принципа на обемния взрив, се разработват още през 60-те години на миналия век. Това са най-мощните неядрени бомби на планетата до този момент.  Техният принцип е много елементарен и, образно казано, ефектът от тяхното избухване много напомня на този при взривяването на битова газова инсталация. 
Днешните бомби с обемен взрив представляват цилиндър с дължина няколко пъти повече от диаметъра му. Цилиндърът е пълен със запалително вещество, което се разпръсква на оптимална височина от земята като облак. Първичният взривател разрушава корпуса на бомбата в подходящия момент и запалителното вещество, намиращо се в нея, свързвайки се с кислорода от въздуха, образува мощна взривна смес. Тя се взривява от вторичния детонатор, който се задейства 150 милисекунди след първичния, а може и малко повече. Следва мощен обемен взрив, който освен мащабни разрушения причинява и колосален психологически ефект. Както казват военните експерти, бомбата е създадена да предизвиква „шок и страхопочитание“.

Бинокъл за лицево разпознаване

333-1Компанията StereoVision Imaging (SVI) получи от правителството на САЩ втора поръчка за доставка на Двуокулярна система за разпознаване на лица (FRBS). Биометричните бинокли от следващо поколение ще бъдат доставени на американската армия през първото тримесечие на 2021 г. Поръчката е на стойност от 4,5 млн. долара.  Технологията на SVI е най-точната в света, когато става дума за 4D биометрична сигурност. Тя ще бъде използвана от американските военни в мисиите на Обединеното бойно командване (COCOM), които включват наблюдение, установяване на самоличност и борба с тероризма. 
Най-новото поколение бинокли включва 2D, 3D/4D сканиране за разпознаване на лица, в условия, които биха попречили за постигането на биометричната точност в обхвата на наблюдението. Бинокълът дава възможност за бързо идентифициране на набелязаното лице. Това позволява на личния състав на армията да взема решения в реално време.

Привързаният дрон

222-1В началото на ноември излезе съобщение, че френската компания за безпилотни летателни апарати „ЕЛИСТ Еър“ е разработила привързаната безпилотна система „Oрион 2“ за военни, държавни и частни потребители. Тези „привързани“ дронове осигуряват наблюдение в продължение на 24 часа. Според инженерите от компанията малките многороторни безпилотни системи са нещо удобно и ефикасно, но имат един недостатък – животът на батериите е твърде кратък. Затова фирмата предлага зарядни станции Safe 2 и Ligh-T 4, които многократно увеличават времето за работа във въздуха на малките хексакоптери. В резултат на това „Орион 2“, освен че е лек и издръжлив хексакоптер, може да се развръща много бързо и да издържи във въздуха 24 часа. 
Новият висящ дрон е направен от много по-издръжливи компоненти, включително и двигателите. Има батерия, която може да се презарежда във въздуха. Виси на 99 м височина и може да носи 2 кг полезен товар. В армията се използва за наблюдение, разузнаване и комуникация. Може да бъде част от 4G/5G комуникационна мрежа, защото има възможност за включване на оптичен кабел. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани