Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Популяризираме Космоса и авиацията

[post-views]
Популяризираме Космоса и авиацията

Приобщаваме младите в областта на астрономията, заявява председателят на Българското астронавтическо дружество в Пловдив .

Asenov– Господин Асенов, в авиационните среди доста се говори за активната дейност на Българското астронавтическо дружество (БАД) – клон Пловдив. Каква бе за вас изминалата 2020 г.?
– Ще припомня, че дружеството заслужено бе оценено за приноса си с грамота и плакет, връчени по време на Международното изложение за отбранителни продукти и услуги „Хемус 2020“, а също така – и с възпоминателен плакет от фондация „Български ВВС” при проведената във ВА „Г. С. Раковски“ среща на поколенията под девиза „Подкрепа на младежкия, професионалния и научния авиационен и космически устрем“. Ограниченията поради COVID-19 не ни позволиха да изпълним цялостно задачите си от утвърдения план за 2020 г. Имахме много добри намерения, но ръководството на БАД се съобрази с мерките за борба с пандемията. Например за 12 април бе договорено с директора на Музея на авиацията в Крумово Рада Банялиева да се проведе среща разговор на тема „Съвременните аерокосмически системи“ с лектори чл.-кор. д. т. н. Петър Гецов и проф. доктор Павел Пенев. Много съжалявам, че не се състоя и планираната съвместно с Русенския университет „Ангел Кънчев“ документална фотоизложба „Самолетостроенето в България“. Провеждането на изложбата в Русе имаше и друга много важна цел – възстановяване на клона на БАД в тези силно авиационен град и регион.  В  Музея на авиацията в Крумово на  25 февруари 2020 г. бе организирана и проведена, при широко присъствие на авиационната общност, премиера на книгата на о.з. полк. Иван Петков „Феноменът Българска авиация”.Тя бе посрещната с особен интерес. От друга страна, през март не бе осъществена организираната премиера на книгата на военния летец Петър Кожухаров „Принудително кацане“, която със сигурност щеше да заинтригува нашата общественост. Тази книга е една болезнена изповед на пилот, чиято съдба е отредила да служи в едно разделно време, периода 1939–1947 г. Все пак в началото на годината успяхме да провеждаме нашите традиционни сбирки и обсъждане на злободневните авиационни теми.
– А как протича дейността на БАД в другите клонове на нашата страна?
BAD– БАД е дружество с богата, над 60-годишна история и традиции. Ако ние в Пловдив развиваме основно дейност, свързана с показването, с популяризирането на успехите на нашата страна в Космоса и особено в авиацията чрез провеждане на лекции, срещи, представяне на нови книги, то други клонове, като тези в Стара Загора и Варна с наличната си материална база жънат успехи в приобщаване на младото поколение в усвояване на познанията им в областта на астрономията. Сериозни традиции има и в гр. Троян, където работата с младото подрастващо поколение е на изключителна висота. Тук е мястото да отбележа, че благодарение на усилията и целенасочената работа на УС на БАД ние успяхме да възстановим клона в Ямбол. Този град е силно авиационен, с налични научнотехнически институции и потенциал. Считам, че избраният за председател на клона проф. д. т. н.  Н. Петров е много активна личност и ще успее да въведе дейността в необходимото русло. 
– Какво бе характерно за представянето на изложбата „Самолетостроенето в България“ по време на „Хемус 2020“ ?
– Изложбата бе експонирана в палата №7 на Международния панаир в Пловдив. На добре оформените фотоси успяхме да изложим единствени по рода си фотографии, отразяващи богатата история на самолетостроителните фабрики в България. Всичките, над 50 на брой фотоси, бяха  предварително селектирани и тематично подредени. Експозицията успя да проследи в документални снимки развитието на самолетостроенето в България, което е едно от големите индустриални предизвикателства през XX век. В България са разкрити три самолетни фабрики: Държавната аеропланна работилница –  Божурище, Държавната самолетна фабрика – Казанлък, и  Държавната самолетна фабрика – Ловеч. Фотоизложбата бе разгледана от много български и чуждестранни гости на изложението, представители на бизнеса и изложители, военнослужещи и цивилни лица. Особен интерес сред гостите бе проявен от заместник-министъра на отбраната Анатолий Величков, заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, командира на ВВС генерал-майор Димитър Петров и мн. др. Заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков заедно с организаторите от фондация „Хемус-95” в лицето на контраадмирал от резерва Николай Николов и домакините в лицето на главния директор на Международния панаир – Пловдив, Иван Соколов, връчиха на БАД паметен плакет и грамота за активното участие. Това за нас, участниците в изложбата, бе най-голямата морална награда за вложения труд. 
 DSC07277– Към издадената от БАД – Пловдив, антология „Поети, родени да летят“ продължава да има голям интерес. Планирате ли тя да има второ издание?
 – Тази антология наистина е луксозна и уникална. Стиховете в нея са на дванайсет военни летци поети – офицери от резерва. Те не са завършили българска филология или други литературни специалности, а ВНВВУ „Георги Бенковски“. Те са военни летци по професия и поети по дарба. За всеки един от тях стиховете са едно докосване до съвършеното, прекрасно и неповторимо опиянение от полета. На мигове, които са преживели в своя втори дом – небесната синева. Всеки един от тях по различен свой начин изживява и обожествява небето, в което лети. Все още имаме бройки от антологията „Поети, родени да летят“. За желаещите да я притежават (цена – 20 лв.), контакт за нейното закупуване: bad_plovdiv2015@abv.bg;  vionood@gmail.com; GSM – 0878 551 041. Имаме и идея за второ обогатено издание.
– Какво очаквате от Новата 2021 г.?
– Лично аз желая да бъдат преодолени възникналите здравословни проблеми. Хората да се чувстват спокойни и уверени в съществуването си. Нека реално да оценят създалата се сложна ситуация. Що се отнася до плановете на БАД – клон Пловдив, за 2021 г. има идеи за провеждане на много събития, които ще бъдат в интерес на пловдивската общественост.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани