Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ал Раджи взе седмия етап на рали Дакар, авансът на Петерхансел е почти 8 минути

[post-views]

rali portugaliaСамо дни, след като индийски мотоциклетист пострада на рали Дакар, отново имаше тежък инцидент.

Френският моторист Пиер Шерпен е катастрофирал в 7-ия етап като е получил сериозна травма на главата след падане.

Шерпен веднага е откаран в болница, където е поставен в изкуствена кома, а трябва да бъде и опериран. Също така при прегледа е установено, че той има счупени ребра и пневмоторакс. 52-годишният състезател участва в Дакар за 4-ти път.

Саудитецът Язеед ал-Раджи с „Овърдрайв Тойота“ записа първата си етапна победа при автомобилите в рали „Дакар“, което тази година се провежда в пустинята на Саудитска Арабия.

Авансът на Стефан Петерхансел в генералното класиране достигна почти 8 минути – 7:53 мин.

Успехът е първи в тази надпревара за пилота на Овърдрайв Рейсинг. Той бе само 48 секунди по-бърз от втория Петерхансел, който води в по-голямата част от дистанцията от 453 км. Французинът загуби близо пет минути към края на етапа, но все пак увеличи с малко преднината си в общото подреждане. Трети завърши съотборникът му Карлос Сайнц.

Двукратният световен рали шампион Сайнц е трети в генералното подреждане – на малко над 30 минути зад Насър ал Атия. Състезателят на Тойота завърши етапа на четвърта позиция.

При моторите Рики Брабек спечели остечката пред Хосе Игнасио Корнехо (и двамата с Хонда) и Скайлър Хауес (KTM). Корнехо води в генералното класиране с 1 секунда аванс пред Тоби Прайс. Сам Съндърланд (KTM) е трети, на 2:11 мин.

При камионите етапа премина под тоталната доминация на руските състезатели с „Камаз“. Първи финишира водача в генералното класиране Дмитри Сотников, втори е Айрат Мардеев, а трети остана Антон Шибалов.

Осмият етап на рали „Дакар“ включва 375 километра от Сакака до Неом.

Организаторите и голяма част от екипажите изразиха съболезнования по повод кончината на Юбер Ориол. Известният като „Африканеца“ французин е победител в рали Дакар от 1981, 1983 (с мотоциклети през тези две години) и 1992 г. (с автомобил). От 1995 до 2003 г. е директор на надпреварата. Той почина на 68 години.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Антоанета Илиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани