Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Гърция купува изтребители, преговаря за подводници

[post-views]
Гръцка фрегата свали дрон на хусите в Аденския залив

Американците ще инвестират 53 млн. в гръцката база 'Суда' на остров КритАмериканците ще инвестират 53 млн. в гръцката база 'Суда' на остров Крит[/caption]По спешна процедура за гласуване правителството на Гърция внесе в парламента договора за закупуване на 18 бойни изтребителя „Рафал” – 6 нови и 12 втора ръка. Стойността на договора е 2,5 млрд. евро, които Атина ще изплати в рамките на 5 години. Очакваше се при гласуване вчера или днес договорът да бъде ратифициран от мнозинството в гръцкия парламент, след като Комисията по отбрана го подкрепи единодушно. Напрежението с Турция принуждава Атина да увеличи военната си мощ, като 18-те бойни изтребителя са част от тази програма. Тя продължава със стартиране на преговори за закупуване също от Франция на две подводници.

В същото време гръцкото правителство получи 53 млн. долара от Вашингтон за осъвременяване на военната база на НАТО „Суда” на остров Крит. Там вече пристигнаха първите американски изтребители и подводница с екипажи. Проектът включва изграждане на база за подводници и фрегати, които Алиансът ще има готовност да използва за учения и отбрана в Егейско море. Предвижда се изграждане и на хранилища за гориво на самолети, както и за обучение на пилоти. Авиобазата също се модернизира технически, но и със специалисти.

Договорът за финансиране на военната мощ на Гърция от Вашингтон беше подписан при посещението на американския държавен секретар Майк Помпео на остров Крит през септември миналата година. Кореспондентите на гръцките медии от Вашингтон съобщават и за силен американски интерес към гръцката военновъздушна база в Кавала.

Настъпи моментът, в който Съединените американски щати трябва сериозно да обмислят прекратяването на американското присъствие в авиобазата Инджирлик в Турция, тъй като тя се превърна в риск за страната, коментира в същото време изданието The National Interest, цитирано от Агенция „Фокус”. Инджирлик е домакин на части от военновъздушните сили на САЩ от 1955 г. насам. Първоначално тя носи името Адана, но е преименувана през 1958 г. Настоящата американска ескадрила в базата 39-о въздушно крило на ВВС на САЩ. Във военновъздушната база се съхраняват около 50 ядрени боеприпаса. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани