Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Вашингтон на нокти. От опасения за сигурност  временно затвориха Капитолия

[post-views]
Комисията за щурма на Капитолия на американския Конгрес разследва действията на Тръмп по време на безредиците

usa_kapitolia_sigurnostВластите в САЩ временно блокираха достъпа до административния комплекс Капитолия във Вашингтон. Причина за мярката е подаден сигнал за тревога. Заради инцидентът временно беше прекъсната и репетицията за церемонията по стъпването в длъжност на избраният за президент Джо Байдън, която ще се проведе на 20 януари.

Повод за блокирането на достъпа до Капитолия, където са разположени Конгреса и Белия дом се оказа пожар на няколко пресечки от правителствения комплекс.

Властите в последствие увериха, че няма пряка опасност за хората и след няколко часа блокадата беше вдигната.

В навечерието на церемонията по встъпването в длъжност на новия президент на САЩ американската столица все повече прилича на военна крепост.  В същото време ФБР продължава да прави щателни проверки на всичките 25 хиляди гвардейци, натоварени със задачата да обезпечат сигурността на събитието, след като военни признаха, че опасността може да дойде от техните редици.

Мерките за сигурност са засилени в цялата страна, като части на националната гвардия има в столиците на повече американски щата. Причината- обявените протести срещу церемонията по стъпването в длъжност на новия американски президент от симпатизанти на Доналд Тръмп.

За сега опасенията за нови въоръжени демонстрации не се оправдаха, независимо от спонтанните протести, като този в град Остин, столицата на щата Тексас.

Междувременно, Доналд Тръмп в последния си ден като президент, за пореден път заяви, че няма да участва в церемонията по предаването на управлението, като намекна че най-вероятно ще напусне Белия дом в сряда сутринта.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани