Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Христо Мутафчиев вплита публицистиката на Стефан Цанев в моноспектакъл „Плач на ангел“ от големия драматург Стефан Цанев

[post-views]
Христо Мутафчиев вплита публицистиката на Стефан Цанев в моноспектакъл „Плач на ангел“ от големия драматург Стефан Цанев

Животът среща скулптора с талантливи и шарени хора, той ни подарява радостта от тях

Chapa_syzdade_sveta„И Чапа създаде света. Истории за хора и статуи“ е книга-албум за пътя и великите срещи в живота и изкуството на големия ни скулптор Георги Чапкънов. И без да го познаваш лично, непременно си виждал негови творби в цялата страна. Най-малкото – символа на София в центъра на столицата или пейката с поседналите баща и син Славейкови. И оставили място на нея за всеки поспрял се на площада с тяхното име в сърцето на града.

В тази книга обаче главен разказвач е самият скулптор, чиито спомени са цял шарен свят на една отминала епоха и нейните личности. Чапа е и главен герой, и разказвач. Историите му по страниците са за Владимир Димитров – Майстора, Федерико Фелини, Константин Кисимов, Йордан Радичков, Радой Ралин и много други. А ваятелят разкрива не само как е създал някои от знаковите си статуи, но и таланта си на поет.

Авторката на „И Чапа създаде света“ Елена Кръстева е дългогодишен журналист със стотици интервюта със забележителни фигури в културата ни. Тази книга е втората й след биографията на художника Никола Манев „Животописни истории“.

Читателите ще открият още един талант на ваятеля – този на нежен поет. В книгата разбираме коя е жената, чиито черти вдъхновяват Георги Чапкънов да извае статуята на София. Как Радой Ралин става спасител на паметника на Чарли Чаплин в Габрово. При какви обстоятелства великият актьор Константин Кисимов втрещява една кралска кобра в Индия. Защо гениалният режисьор Федерико Фелини избира тъкмо Чапа да вае портрета му.

Луксозният том от 132 цветни страници включва снимки от архива на Георги Чапкънов и исторически кадри, заснети от журналиста и фотограф Иван Бакалов в ателието на скулптора, каквито са тези от работата на Чапа по портрета на Йордан Радичков. И как ловните истории на скулптора сладкодумец отпускат постепенно писателя, също страстен ловец… Любопитно е как с Фелини са си пиели кайсиева ракия, докато Чапа създава бюста на знаменития италианец за… три часа, режисьорът винаги бил зает.

Най-ново

Единична публикация

Избрани