Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нов щаб за КФОР и АЛТЕА командваме догодина

[post-views]
Наши военни медици поеха удара на COVID-19 в Мали

Фрегатата 'Смели' участва през 2020 г. в плаване в състава на SNMG 2 заедно с кораби от военноморските сили на Испания, Румъния и Турция                                            Фото ВМС
Фрегатата ‘Смели’ участва през 2020 г. в плаване в състава на SNMG 2 заедно с кораби от военноморските сили на Испания, Румъния и Турция Фото ВМС
България ще командва през 2022 г. нов многонационален щаб на батальон, който ще отговаря за мисиите КФОР в Косово и АЛТЕА в Босна и Херцеговина. Първата от тях е на НАТО, а втората – на Европейския съюз.

Командването на батальона ще бъде на ротационен принцип като първа водеща държава ще бъде Гърция през тази година. България ще поеме дежурството на този батальон през 2022 г., заявява полковник Христов. В момента текат процеси по подписване на технически споразумения за формирането на този щаб на батальон, в който ще влизат военнослужещи от България, Гърция, Румъния и Албания.

Разработен е общ план на НАТО и ЕС за съвместната зона на операцията „Балкани”, в който оперативните резерви се използват както за КФОР, така и за АЛТЕА, посочва полковник Христов. Той допълва, че заради Брекзит Обединеното кралство е решило да изтегли своите военнослужещи от мисията на ЕС. Същевременно британците са отговаряли за стратегическия резерв на мисията и техни формирования са изпълнявали дежурства в този резерв.

За да не се получи вакуум в резервите на АЛТЕА след Брекзит, плановете за поемане на тези дежурства бяха актуализирани и вече се изпълняват от другите държави в ЕС. От тази година България ще има още една рота, декларирана за дежурство в оперативния резерв на мисията на ЕС АЛТЕА освен ротата, която е декларирана за междинния резерв. „Така 
увеличаваме нашия принос към мисията. Но тази рота, която е в оперативния резерв на АЛТЕА, отговаря и за оперативния резерв на КФОР, която е мисия на Алианса. Затова има съвместен план за използване на общите резерви, разработен от съвместното командване на НАТО в Неапол”, обяснява началникът на отдел „Операции”.

Интересът на нашата държава е Балканите да са мирни и да няма напрежение между страните от региона. Това е нашата цел”, изтъква полковник Христов. И посочва, че в КФОР българският национален командир изпълнява и длъжност като съветник в съветническия тим на мисията. Той отговаря за министерството на сигурността на Косово и е много добре приет от местните представители на властта. 

По време на посещението си в Косово в средата на март полковник Христов (на снимката - с българския посланик в Прищина) разговаря с ръководители на КФОР за опита им по карантиниране на военнослужещите заради пандемията Фото СКС
По време на посещението си в Косово в средата на март полковник Христов (на снимката – с българския посланик в Прищина) разговаря с ръководители на КФОР за опита им по карантиниране на военнослужещите заради пандемията Фото СКС
Висок авторитет имат българските Въоръжени сили и в Босна и Херцеговина. Там първата българска военна мисия датира още от 1997 г. Със службата си през годините нашите контингенти са извоювали високи прести и доверие към страната ни. „Когато бях инспектор по контрол на въоръженията и съм изпълнявал мисии по Дейтънското споразумение, виждах как хората се радваха на българите. Тогава, през 2005–2006 г., България беше новоприет член на НАТО и в Босна и Херцеговина се говореше, че българите ще поемат командването на мисията там като водеща държава. Едва ли това е било вярно, но е едно признание за българските военнослужещи и показва създадените още тогава положителни настроения към тях, които са в сила и днес. И в Босна и Херцеговина, и в Косово нашите роти и взводове изпълняваха своите задачи отлично през годините и спечелиха признанието и уважението на местното население”, споделя полковник Христов. 

Българи на престижни позиции във военноморски операции
Български морски офицери заемат отговорни длъжности във военноморски мисии на ЕС и НАТО, заявява полковник Христов. В тях представителите на нашата страна не само изпълняват ключови функции, но и трупат богат международен опит, който прилагат след завръщането си у нас. 

Във военноморската операция на ЕС „Аталанта” участваме с един морски офицер. В момента това е капитан трети ранг Диян Исиров. Операцията има за задача да възпира пиратски действия и въоръжени грабежи в района на Аденския залив. Българският офицер служи в оперативния щаб на „Аталанта”, който преди се е намирал във Великобритания. След Брекзит щабът вече е дислоциран в гр. Рота, Испания. Капитан трети ранг Исиров е офицер по планиране на бъдещи военноморски операции на тактическата група. Тази длъжност обогатява неговия опит и допринася за неговото развитие, обяснява полковник Христов.

В мисията на ЕС в централната част на Средиземно море – IRINI, страната ни участва с офицер за връзка между командващия операцията и Военния секретариат на ЕС. В момента длъжността се заема от капитан втори ранг Петър Петров. „Той е връзката между командването на операцията и Евросъюза, участва във всички брифинги на военния щаб на ЕС и работи в среда, в която се взимат важни решения за операцията. Длъжността му е отговорна и престижна за България”, обяснява полковник Христов.

Капитан-лейтенант Васил Тодоров е нашият представител в плаващия щаб на постоянната военноморска група на НАТО №2 (SNMG2). Той е на длъжност щабен офицер по водене на надводната и електронната борба. Групата се включва в операциите на НАТО Sea Guardian в Средиземно море и Aegean sea в Егейско море, както и в различни учения на страните – членки на Алианса.

„Капитан-лейтенант Тодоров изпълнява задълженията си на флагманския кораб на мисията. Там нашият офицер има възможност да види как действат отделните държави и как изпълняват стандартите на НАТО. Длъжността дава широк спектър на познания и опит и мисля, че ВМС ще продължат да изпращат офицери в тази група”, изтъква полковник Христов. „Засега не предвиждаме увеличаване на българското участие в тези мисии. Но ние като военни сме готови да поемем и други длъжности, ако се наложи, тъй като имаме подготвени офицери и опитът ни през годините значително нарасна”, обобщава той.

Как се „краде” чужд опит
Свидетелство за това, че чужд опит можеш да придобиеш, както се „краде” занаят, във всяка ситуация на международно сътрудничество е следната случка. По време на инспекция на контингента ни в Косово в средата на март полковник Христов се среща с италианския командващ на операцията КФОР генерал-майор Микеле Ризи. Разговарят за хода на мисията. Покрай другите теми италианският генерал споделя и за върлуващата по това време на Апенините пандемия от коронавирус, както и за действията на армията в тази обстановка (В България темата е далеч по-нова, едва от няколко дни е въведена извънредна епидемична обстановка – б. р.). 
От разговора полк. Христов се убеждава, че е добре 40-ият български контингент, който по това време се подготвя за заминаване в Афганистан, да бъде поставен под карантина, преди тръгването си. Идеята му е приета веднага от командването на СКС и Щаба на отбраната. В спешен порядък със съдействието на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело”  и Военномедицинска академия контингентът е настанен във военния хотел в Рибарица. Там военнослужещите прекарват 14-дневна карантина, откъдето директно заминават на мисия – всички здрави. Така се и завръщат през октомври и отново минават през карантина. Карантинирането преди и след мисия става част от процедурата за контингентите ни по време на пандемията.

В Ирак участваме в момента с един офицер
България до неотдавна участва в небойната мисия на НАТО в Ирак с двама офицери. „Но едната длъжност отпадна, след като командването там се смени. На глобалната конференция за генериране на силите на НАТО едната длъжност бе трансформирана и дадена на друга държава”, заявява полковник Христов. Така страната ни е представена в мисията с един офицер.
По думите му има възможност България да увеличи участието си, тъй като в момента мисията се разширява. „Подготвен е план на НАТО за това разширяване. Той трябва да бъде одобрен на срещата на върха на НАТО, която ще се състои на 17–18 февруари в Брюксел. Така че имаме възможност и там да се включим, ако ни се възложи такава задача”, казва полковник Христов.
 

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани