Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Наши военни медици поеха удара на COVID-19 в Мали

[post-views]
Наши военни медици поеха удара на COVID-19 в Мали

1-Мали1
Фото ВМА
В интервю с началника на отдел „Операции” в Съвместното командване на силите полковник Христо Христов в бр. 2 на в. „Българска армия” представихме мисията на 41-вия български контингент в Афганистан. В бр. 3 запознахме читателите с база Баграм, която се охранява от българските военнослужещи. Сега, отново със съдействието на полковник Христов, представяме останалите мисии и операции, в които участват военнослужещи от българските Въоръжени сили.

Български военни медици поеха основния удар по лекуването на заболелите от COVID-19 военнослужещи в щаба на мисията на ЕС в столицата на Мали – Бамако, през лятото на 2020 г., казва полковник Христов. В африканската държава пандемията идва по-късно, отколкото в Европа и се стоварва с цялата си мощ именно в средата на годината.

Четиримата български военни медици от 23-тия български контингент с национален командир лейтенант д-р Димитър Солаков заминават на 4-месечната си мисия в Бамако на 18 февруари. Всичко върви по план, но когато в периода юни–юли идва време за ротация, нещата се усложняват заради настъпилата междувременно пандемия.

Полковник Христов разказва: „Проблемите възникнаха поради това, че транспортираме контингента с граждански авиолинии, чиито полети през лятото бяха спрени, включително и до Бамако. Правителството на Мали беше решило да не допуска чужденци до територията на страната си. Затова за превозване на новия контингент трябваше да използваме помощта на европейския център за координиране на придвижването (MCCE). На нашата заявка отговориха германските въоръжени сили, които имаха възможност да транспортират нашите военнослужещи заедно с техния контингент чрез военнотранспортен полет”.

Лейтенант доктор Петко Гинев (вляво) е национален командир на българския контингент в Мали в момента Фото СКС
Фото СКС
Поради създадената пандемична обстановка единственото условие, което е поставено от страна на Германия, изисква военнослужещите да прекарат 14-дневна карантина на тяхна територия, преди да бъдат транспортирани в Мали. Това от своя страна налага удължаване на мисията на българския контингент, който по това време е в Бамако.
Междувременно още един фактор усложнява мисията на българите в африканската държава. „По това време се извършваше трансформация на медицинското осигуряване по Роля 2, която се изпълняваше от германска военна болница. А тя в този момент се изтегляше. Тези функции трябваше да се поемат от цивилна болница в Мали. Същевременно в този момент заболелите участници в мисията от коронавирус нараснаха, като нашият контингент пое основния удар по вземане на PCR тестове,  лекуването и обгрижването на карантинираните и заболелите”, обяснява полковник Христов.

Съвместното командване на силите и Военномедицинска академия реагират бързо и изпращат на българските медици в Мали защитни костюми, маски, ръкавици и дезинфектанти, с каквито те не разполагат до този момент. В продължение на около месец, запълвайки внезапния вакуум в здравеопазването, българските медици интензивно се борят за здравето и живота на колегите си от мисията. За радост военнослужещите ни не се заразиха, изпълниха си задачите, макар и много трудно, споделя полковник Христов. 

Заради всеотдайната си работа в този критичен момент в СКС се получава писмо от командващия на мисията. Той благодари за храбростта на българските военнослужещи
които са поели основния удар по здравното осигуряване на участващите контингенти в тежкия пандемичен момент.

След като българите успешно удържат атаката на здравния фронт, идва ротацията. Новият 24-ти контингент с командир лейтенант д-р Тодор Ганчев продължава изпълнението на същите задачи за предотвратяване на заразяването с COVID-19. „После командването на мисията реши да намали контингента от военнослужещи, участващи в мисията, като ги редуцира и всички неключови длъжности бяха освободени от района на мисията. Те бяха транспортирани с организирани военни полети до страните си. Тъй като нашият контингент е ключов, нямаше как да го изтеглим оттам и българските медици продължиха да изпълняват задачите си в мисията в Мали”, посочва полковник Христов.

България започна участието си в мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на африканската държава през 2013 г. В момента в Бамако действа поредният, 25-и български контингент с командир лейтенант д-р Петко Гинев. Българските медици се грижат за здравето на базирания в столицата на Мали личен състав на щаба на операцията и изпълняват задачи по Роля 1. Ежемесечно те осигуряват в медицинско отношение  стрелбите и други мероприятия, провеждани от този щаб.

„Преди Нова година, веднага след видеоконферентния разговор на 23 декември, ми докладваха, че едната медицинска сестра е дала положителен резултат за коронавирус. При нея заболяването протече в лека форма, без усложнения. В момента тя и всички останали от екипа са добре и продължават  безупречно да изпълняват своите задължения”, категоричен е полковник Христов.


 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани