Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

По -бързо се изпълняват огневите задачи

[post-views]
По -бързо  се изпълняват огневите задачи

Началник на лагерния сбор през октомври на полигон 'Корен' бе заместник-командирът на 4-ти полк подполковник Красимир Ташев
Началник на лагерния сбор през октомври на полигон ‘Корен’ бе заместник-командирът на 4-ти полк подполковник Красимир Ташев
Фокусът на подготовката на формированията по основната мисия на Българската армия „Отбрана” беше насочен към усъвършенстване на придобитите способности за участие в провеждане на отбранителна операция. Резултатите от проведените учения показват, че формированията ни са способни да изпълнят заповяданите задачи. Това се казва в експозето от анализа за дейността през миналата година на 4-ти артилерийски полк, прочетено от неговия началник-щаб подполковник Кирил Байлов. Присъстваха началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов и офицери от полка.  

Допълнително, на тактическите учения са проверени способностите на формированията по придвижване, разполагане на място, използване на средствата за маскировка, инженерното оборудване на районите, изграждане на лъжливи позиции, устройване на невзривни заграждения и борба с паравоенни формирования. Особено внимание е отделено на организирането на огневата система и управлението на формированията. Практически са отработени въпросите по всестранното осигуряване на боя и мероприятията за защита на силите. 

Съществена част за поддържане и надграждане на способностите на артилерийските формирования се явява провеждането на тренировки по стрелба и управление на огъня. Освен теоретични занятия, самостоятелна подготовка на военнослужещите и артилерийски конференции водеща роля за изграждането и развитието на способности имат бойните артилерийски стрелби. По време на полевото обучение през октомври на полигон „Корен” са проведени и нощни артилерийски стрелби. През 2020 г. са изпълнени общо 87 огневи задачи – 17 от открита огнева позиция и 70 от закрита огнева позиция. Това е с 50 процента по-малко от изпълнените огневи задачи през 2019 г. и е следствие на отмененото полево обучение през март. Но проведените полеви обучения и тренировки с реални бойни стрелби са показали, че изключително много се намалява времето за изпълнение на огневите задачи.

DSC09301По мисия „Подкрепа на международния мир и сигурност” личният състав от формированията е преминал планираните теми и занятия. Затвърдени са способностите по изпълнение на задачите, като пеши патрул, контролни постове и при охрана на бази и важни инфрастуктурни обекти. Полкът е подготвил формирование, което от началото на тази година носи дежурство в междинния резерв на операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „алтеа“ и оперативния резерв на операцията на НАТО в Косово (KFOR). Продължава участието на отделни военнослужещи от полка в международни мисии на НАТО и Европейския съюз.

За изпълнение на задачите по мисия „Принос към националната сигурност в мирно време” полкът поддържа в готовност две формирования за овладяване и преодоляване на последствията от бедствия. Теоретическите и практическите занятия и тренировки са допринесли за поддържането на придобитите способности.

В анализа е отчетено, че щабът на полка и командирите на формирования са извършили значителна по обем работа за укрепване на дисциплината и уставния ред. Голямо внимание е обърнато на решаването на проблемите в караулната и вътрешната служба, качественото изпълнение на задълженията от длъжностните лица и подобряването на условията за носене на службата от всички военнослужещи. Ежемесечно са водени занятия с длъжностните лица, а в началото на всеки етап  практически занятия по подготовка на караула, провеждане на развод, смяна на караула и изпълнение на мероприятията от разпределение на времето. В резултат на цялостната работа на командирите от всички степени не са допуснати инциденти и груби нарушения в носенето на вътрешната и караулната служба.

Проведените полеви обучения и тренировки с реални бойни стрелби показаха, че изключително много се намалява времето за изпълнение на огневите задачи
Проведените полеви обучения и тренировки с реални бойни стрелби показаха, че изключително много се намалява времето за изпълнение на огневите задачи
Какво е окомплектоването с личен състав в полка? Продължил е процесът по разместване с мотивирани предложения, като са преназначени 21 военнослужещи. Прекратени са договорите за военна служба на 17 военнослужещи. Текущият некомплект в полка остава висок. Тревожен е високият некомплект от офицери – 30 процента. Средната възраст на войнишкия състав е 37 години.

В полка са назначени 4 випускници на НВУ „В. Левски” –  двама артилеристи и двама логистични специалисти. През август е проведен конкурс за назначаване на лица, завършили граждански училища. Договор за военна служба са сключили 16 кандидати. Общо в полка 116 военнослужещи и един цивилен служител притежават удостоверение за владеене на чужд език по стандартите на STANAG 6001.                                                   
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани