Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Захарова осъди изгонването на руските дипломати от  Германия, Швеция и Полша 

[post-views]
Реакции: НАТО и ЕС осъдиха отравянето на Алексей Навални

Maria Zaharova-MVnR-Russia

Русия осъжда решението на Германия, Швеция и Полша да изгонят нейни дипломати. Това заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. Берлин, Стокхолм и Варшава изгониха по един руски дипломат, след като Москва експулсира дипломати и на трите страни, под претекст, че са присъствали на протестите в защита на Алексей Навални.

За пореден път говорителката на руското външно министерство Мария Захарова защити експулсирането на западни дипломати. По думите й „те са били хванати на местопрестъплението“, а на страните им са били предоставени съответните доказателства.

Захора е категорична, че действията си западните страни са опит за намеса във вътрешните работи на страната. 

Русия обяви решението да изгони западните дипломати на фона на визитата на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурност Жозеп Борел. Посещението му в Москва бе белязано с призив за незабавното освобождаване на руския опозиционер Алексей Навални, както и на десетките хора, задържани по време на протестите негова подкрепа. Отделно визитата на Борел съвпадна с началото на поредния процес срещу отявления критик на Путин, този път за клевета.

На фона на студения прием в Русия, неуспешната визитата на Жозеп Борел може да доведе и до сътресения в европейските институции, след като група евродепутати поискаха оставката му.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани