Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Кой кого” или още за семейната окопна война

[post-views]
„Кой кого” или още за семейната окопна война

1_Satirata_Koi_kogoВ „Кой кого” в Сатиричния театър са се срещнали прекрасният текст „В края на уикенда” на сръбския писател, драматург и художник Момо Капор в сценичната адаптация на режисьора Калин Сърменов и вихрената и всеотдайна игра на Албена Павлова и Иван Панев. Играта може да се нарече и с израза „като за последно”, на един дъх в обреченото на мимолетност театрално изкуство.
Монотонното всекидневие е в състояние да убие отношенията на съпрузите във времето на кризата на средната възраст с изпаряването на илюзиите за промяна. Всичко вече е познато и преживяно и баналността покрива живота на хора, които имат всичко, за да бъдат щастливи. Ресурсите са изчерпани, фантазията е дълбоко приспана и виновният за всичко (по Сартър) е Другият. И тогава настъпва моментът за безкрайната и без хепиенд война „кой-кого”. Когато забравяш, че „отвъд окопа” е най-близкият ти човек. Сюжетът е познат, просто в различните пиеси казус бели е според случая различен. Позволени са всички средства, включително да унизиш другия, защото знаеш всичко за него. А знаеш ли? Спасението е в преоткриването, но как става това в тази единствена и уникална двойка в този премиерен спектакъл на сатириците.

Изборът на Момо Капор напомня колко безкрайни възможности за репертоара има в театъра ни. Дори и само защото баналният проблем на отчуждението е решен от автора по един небанален начин, със свежия почерк на най-доброто от балканската европейска литература.

Най-ново

Единична публикация

Избрани