Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Щедър жест на княз Лобанов–Ростовски

[post-views]
Щедър жест на княз Лобанов–Ростовски

2_2_ALTER_EGO_na_MILENA_JOICHiБлагодарение на рядко срещаните в наши дни примери за меценатство излезе една на пръв поглед насочена към тънката аудитория на ценителите на живописта книга. Щедрият жест на финансова подкрепа за издаването й е на княз Никита Лобанов – Ростовски, човек на света, роден и учил в София, съученик и приятел на поета Любомир Левчев. Негова е и идеята.  Заглавието е „Петдесет жени в българската живопис”. Албумното издание е подкрепено и от печатницата „Лито Балкан” и международната фондация „Св.св.Кирил и Методий”.

Всъщност авторите и съставителите на книгата, изпълнена с илюстрации, Милена Балчева-Божкова и Чавдар  Попов  са били принудени да ограничат творческите имена само до създателките на живопис до края на ХХ в. Но извадката е достатъчна, за да очертае пътя на вписването на жените в кипежа на обществения живот в младата българска държава след създаването й. Те се образоват и у нас, в Държавното рисувално училище, и в Европа. И някои от тях са сред първите модернисти в изкуството ни, преминали през фазите на академизма, импресионизма, символизма, сецесиона, на експресионизма и на други течения и тенденции през това време.

Сред имената има и по-познати като това на Екатерина Конслулова-Вазова, Мара Цончевя, княгиня Евдокия, Вера Недкова, Магда Абазова, Дора Бонева, Лиляна Русева, Калина Тасева, Лика Янко, Мария Столарова, така и немного популярни днес, но вплели творчеството си в българската изкуство. Сред всички имена е и това на Милена Йоич, завършила в Париж и творила там две десетилетия. Тя е и единствената българска художничка, чиято картина „Алтер его” е част от колекцията на  Националния музей на жените в изкуството  във Вашингтон редом с творби на Камий Клодл и на Фрида Кало. Жалко е обаче, че не е изложена нито една нейна творба в българската Национална галерия…

От днес: Master of Art в зимно онлайн издание

От 12 до 28 февруари на живо по платформата Neterra.TV+ можем в аванс да гледаме филми от шестото издание на фестивала за документални филми Master of Art. Това е единственият в Източна Европа кинофестивал за документални филми за изкуство, създаден от Найо Тицин и има вече своите заклети почитатели. Това предварително издание включва 30 пълнометражни и 17 късометражни заглавия. Включени са 15 премиерни заглавия и 15 от най-гледаните от предишни издания. НДК е традиционен партньор на фестивала.

Сред филмите са този за италианската актриса Клаудия Кардинале „Клаудия, мистериозната”, както великият Федерико Фелини я нарича. „Тайните на Модиляни” е за митовете около живота на големия художник и бохем „Елиът Ъруит: Мълчанието звучи добре” за света на един от знаковите фотографи документалисти на ХХ в. и любопитният за любителите на архитектурата и оригиналните решения за градската среда „Да си направиш планина” за това, как датчанинът Бярке Ингелс превръща покрива на голям завод за преработка на отпадъци в скиписта в самия център на Копенхаген. За градовете и тяхната история са „Монреал в светлината на спомените” и „Варшава: Разделен град”, основан на наскоро открити и непоказвани любителски кадри от началото на 40-те г. на ХХ в. от полската столица и еврейското гето.

Българското участие е с филма на Андрей Кулев „Човекът с лулата” за проф. Иван Веселинов, който оставя следа в съдбата на 3 поколения с разностранните си таланти на режисьор, сценарист, художник, карикатурист и поет. Един аниматор отдава почит на друг аниматор, носител на Златна палма от филмовия фестивал в Кан за късометражен филм.

На https://neterra.tv/festival/master-of-art са достъпни два пакета: пълен (25 лв.) или за 15 филма по избор срещу 15 лв. (в него всички късометражни филми се равняват на един пълнометражен).

Най-ново

Единична публикация

Избрани