Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Генерал-лейтенант Любчо Тодоров: Няма заразени с COVID–19 в контингентите ни по света

[post-views]
Напрегната и динамична година отчете годишният анализ на Съвместното командване на силите

gen_todorovКомплектоването с офицери се увеличи с 4%, казва командващият на Съвместното командване на силите

-Г-н генерал-лейтенант, каква година изпрати Съвместното командване на силите (СКС)?

– Изминалата година беше динамична и непредвидима, с бързо променяща се обстановка и изпитания за личния състав от СКС и за пряко подчинените военни формирования. Поради усложнената от COVID-19 пандемична обстановка изпълнението на задачите изискваше още по-голяма отговорност, дисциплинираност и гъвкавост, предприемането на непопулярни мерки и вземане на решения в условията на редица ограничения. В този аспект особено внимание в ежедневната дейност беше отделено на недопускане на разпространението на епидемията и предпазването от заразяване на личния състав както от СКС, така и от състава на контингентите зад граница. Усложнената обстановка създаде трудности и наложи предприемането на превантивни мерки за приоритизиране и препланиране на част от мероприятията. Създадена бе организация, която да гарантира ефективност на подготовката с цел синхронизиране и усъвършенстване на способностите по планиране и провеждане на съвместни операции за защита на териториалната цялост на страната, както и осъществяването на надеждно национално командване и управление на контингентите от Въоръжените сили (ВС), участващи в мисии извън страната. Като изключително сложни, отговорни и трудоемки могат да бъдат посочени изпълнените задачите по:

  * планирането, подготовката, развръщането, ротация/изтегляне и осъществяването на национален контрол на контингентите зад граница (предислоциране на българския контингент в Афганистан от Кандахар в Далке, а впоследствие в Баграм в рамките на 3 месеца);

  * планиране на съвместни дейности с външни структури по охрана на държавната граница вследствие на увеличен миграционен натиск;

  * планиране на участието на сили и средства от БА при налагане на противоепидемични мерки за овладяване на разпространението на COVID-19, например провеждането на учение по развръщане на полева болницаafganistan в зала Арена „Армеец”;

 * изграждането на декларираните формирования по Цели за способности–2017;

  * окомплектоването с личен състав на СКС и подчинените му военни формирования с приоритет на комплектуването на декларираните формирования.

Придобитият през годините опит позволи на СКС да организира, използвайки полет на ескадрилата от самолети С-17 за тежки въздушни превози от база „Папа” по програмата на НАТО за осигуряване на стратегически въздушен транспорт, доставката на лични предпазни средства от Китай (около 20 т медицинско имущество) в период, когато всички граждански авиокомпании не извършваха полети. Притежаваните оперативни способности от СКС позволиха своевременното създаване на необходимата организация по време на първата вълна на COVID-19 в страната за безвъзмездно предоставяне за нуждите на държавните структури на респиратори и защитни комплекти за еднократна употреба.

 – Какви бяха първите задачи, с чието решаване се зае СКС в началото на 2021 г.?

afganistan– На първо място продължава да стои задачата по  организирането и прилагането на противоепидемичните мерки с цел опазването на живота и здравето на подчинените ни военнослужещи от СКС и на военнослужещите от контингентите, участващи в мисии и операции на НАТО и Европейския съюз извън територията на страната. Друга задача, която успешно изпълнихме в началото на годината, бе организирането на цялостния войскови живот и стартирането на подготовката за 2021 г. в условията на COVID-19. Нормалното провеждане на мероприятията, заложени в плановете за подготовка при тези условия, е изключително предизвикателство пред нас, но аз съм убеден, че с общи усилия ще се справим. Опитът от предходната година ми дава увереност, че ще постигнем поставените пред СКС цели. Сертифицирането и поддържането в готовност за активиране и развръщане на декларираните формирования по различните инициативи на НАТО и Европейския съюз (ЕС) е друг неизменно стоящ пред нас приоритет. Тук визирам силите за отговор на НАТО и ротите, включени в резервните сили на НАТО и ЕС в мисиите на Балканите. Подготовката, сертифицирането, ротирането и административното управление на контингентите зад граница е друг важен приоритет, стоящ пред СКС. И тези задачи решаваме в срок и с необходимата отговорност. Не на последно място е и подготовката за оказване на съдействие на МВР и други държавни институции при възникване на кризи от невоенен характер, като увеличаването на миграционния натиск по границата и ескалиране на пандемията от COVID 19.

– Какви основни национални прояви – учения, подготовки и други дейности, планирате да бъдат изпълнени през тази година?

– Провеждането на целенасочена, постоянна и максимално близка до реалната обстановка подготовка на офицерите, щабовете и формированията е един от основните императиви за изграждането, поддържането иafganistan усъвършенстването на отбранителните способности, а фокусът на подготовката се съсредоточава за гарантиране на необходимото ниво на готовност при изпълнение на възложените ни мисии. На основата на тези принципи в национален план предстои участието ни в националното командно-щабно учение „Есен 21”. Традиционно за поддържане и подобряване на степента на подготовка на щаба сме планирали разделни, съвместни и единни щабни тренировки, комплексни тренировки на КИС и по каналообразуване. През тази година е предвидено провеждането на КПТСУ с органите на АИС „Преслав” – „Преслав 2021”. Предстои ни отговорната задача да осигурим подготовката и на другите видове ВС чрез предоставянето на ресурса от симулационни способности, с който СКС разполага. Освен това е планирано и провеждането на ТСпУ с всички подчинени военни формирования и Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в Република България с отговорности по приемане, разполагане и по-нататъшно придвижване на личен състав, техника, въоръжение и материални ресурси на сили на НАТО на територията на страната. Организираме и процеса по оценка и сертифициране на декларираните формирования от състава на СКС за участие в колективната отбрана на НАТО в съответствие с утвърдения национален план, както и своевременното логистично, транспортно и финансово осигуряване на контингентите от ВС, участващи в операции и мисии извън територията на страната. Отчитайки поуките от изминалата година, СКС поддържа ефективна и гъвкава система на планиране, която би ни позволила при допълнително усложняване на епидемичната обстановка своевременно да анализираме и приоритизираме планираните мероприятия и дейности, без това да окаже негативно въздействие на подготовката на формированията. Това е изключително сложна и трудоемка дейност. Тя трябва да осигури балансирани условия, които да гарантират провеждането на ефективни съвместни учения чрез запазване на здравето на военнослужещите, защото човешките ресурси винаги са били най-ценният капитал на ВС.

– Как СКС се подготвя за големите международни учения, планирани за 2021 г. – STEADFAST DEFENDER 21, NOBLE JUMP 21 и DEFENDER EUROPE 21?

– В периода от май до юни в региона на Югоизточна Европа, включително и на територията на България е планирано провеждането на серия от съвместни и свързани мероприятия по подготовката на войските, обединени в ученията STEADFAST DEFENDER 21, NOBLE JUMP 21 и DEFENDER EUROPE 21. Първите две се планират от НАТО, а третото от Командването на силите на САЩ в Европа. Целта на провеждането и afganistanучастието в тези учения е постигане на съвместимост, подобряване на взаимодействието в многонационален формат, както и повишаване на подготовката на участващите формирования. По този начин затвърждаваме ролята си на адекватен и надежден съюзник в НАТО и страна с важно значение за региона на Югоизточна Европа. Към момента процесът по планиране на ученията е във финалния си етап и детайлите са в процес на доуточняване. Съгласно утвърдената от началника на отбраната „Спецификация на българското участие в провеждането и осигуряването на посочените учения” за офицер, провеждащ учението BULGARIAN DEFENDER 21 е назначен командващият на СКС. Предстои в началото на май до средата на юни на УП „Ново село” да развърнем национална структура за ръководство и контрол на ученията с RSOM клетка с отговорности по приемане, разполагане и по-нататъшно придвижване  на личен състав, техника, въоръжение и материални ресурси. Съвместно с усилията на дирекция „Логистика” командирите на СВ, ВВС, ВМС, СКСО, служба „Военна полиция”, ВМА и командира на NFIU ще осигурим цялостния процес на дейностите по RSOM и логистично осигуряване, както и провеждането на необходимите рекогносцировки на районите за провеждането на съответните учения. В изброените учения е планирано участие да вземат формирования от Гърция, Румъния, Грузия, Италия и САЩ.

– Как изпълняват задачите си в момента българските контингенти, които са на мисия в чужбина? Има ли сред военнослужещите заразени с коронавирус?

– Към настоящия момент българските ВС участват в четири операции и мисии на НАТО („Мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа” в Афганистан” (RSM), „Операция на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово” (KFOR), „Участие в плаващия щаб на постоянната военноморска група на НАТО №2” (SNMG2), „Небойната мисия на НАТО в Ирак” (NMI) и пет операции и мисии на ЕС („Операция на ЕС в Босна и Херцеговина – ALTHEA, „Военноморска операция на ЕС „Аталанта” (EUNAVFOR Operation ATALANTA), „Мисията на ЕС за наблюдатели в Грузия”(EUMM), „Мисия на ЕС за обучение на силите за сигурност на Мали (EUTM) и „Мисията ЕС в централната част на Средиземно море” (EUNAVFOR „IRINI”). В посочените мисии и операции българските военнослужещи изпълняват задачите си с чувство за отговорност съвместно с коалиционните ни партньори от НАТО и ЕС. Като по-динамична бих определил обстановката в Афганистан, Босна и Херцеговина и Косово, където числеността на българските военнослужещи е по-голяма и изисква по-голямо усилие за осъществяването на процеса по командване и управление. Пандемията от COVID-19 допълнително оказва негативно влияние и затруднява изпълнението на задачите от българските военни контингенти. Въпреки това всички поставени задачи към българските контингенти се изпълняват на 100%. Към настоящия момент са взети всички превантивни мерки за защита на здравето и живота на българските военнослужещи от заразяване с COVID-19. Също така в районите на мисиите и на територията на България се извършват периодични PCR тестове за установяване на състоянието на военнослужещите преди заминаване, в района на мисиите и при завръщане. Взети са всички мерки за доставяне на дезинфектанти и маски за защитата на личния състав. Създадена е необходимата организация за ваксиниране срещу COVID-19 на всички български военнослужещи, на които им предстои да участват в мисии и операции през 2021 г., което ще даде една сигурност на същите при изпълнение на предстоящите задачи извън територията на страната. Към моментa от българските военни контингенти няма заразени с COVID-19.

– Предвиждат ли се промени в задачите, числеността и дислокацията на контингентите?

– Както споменах, по-динамична е обстановката в Афганистан, Босна и Херцеговина и Косово, поради което ежегодно се налагат частични промени за отделни щабни длъжности и общия числен състав на формированията от тези контингенти. Непредвидимата и бързо променяща се обстановка в Афганистан наложи в края на 2020 г. редуциране на контингента до 117 военнослужещи и към настоящия момент тази численост се запазва. През новата 2021 г. увеличихме приноса на България към операцията на ЕС в Босна и Херцеговина АЛТЕА с още една рота, декларирана за дежурство в оперативния резерв на операцията. Така освен ротата, която е декларирана за междинния резерв ще имаме и още една в дежурство. Тук е мястото да посоча, че тази рота, която е в оперативния резерв на АЛТЕА, отговаря и за оперативния резерв на КФОР, която е мисия на НАТО. Ротата, която заедно с националния елемент е общо до 140 военнослужещи с необходимото въоръжение и техника, беше сертифицирана през януари и застъпи в дежурство от 1 февруари. Освен това през 2021 г. ще увеличим и приноса на нашата страна с поемане на длъжности в нов многонационален щаб на батальон, който ще отговаря за мисията на НАТО в Косово (KFOR) и операцията на ЕС в Босна и Херцеговина АЛТЕА. Многонационалният щаб на батальон ще се формира с военнослужещи от България, Гърция, Румъния и Албания. Командването на батальона ще бъде на ротационен принцип, като първа водеща държава ще бъде Гърция през тази година. България ще поеме дежурството на този батальон през 2022 г.

– Какво е кадровото състояние в СКС в момента, има ли некомплект?

–    Към настоящия момент комплектуването в СКС и подчинените военни формирования с военнослужещи е 81%, а общото комплектуване с военнослужещи и цивилни служители е над 85%. За намаляване на текущия некомплект през изминалата година голяма роля изиграха Регистрите за вакантни длъжности за офицери, сержанти и войници. Комплектоването с офицери се увеличи с 4%, а на сержантския състав достигна дори 93%, което изключително спомогна за качеството на изпълняваните задачи. Най-незадоволителен беше процентът на комплектоване на длъжностите за войници, но след приключване на последния конкурс за приемане на граждански лица на военна служба, на който бяха обявени 167 вакантни войнишки длъжности, некомплектът беше сведен до 39%. Приети в редиците на армията са 116 войници, като основни причини за промяната в отношението към военната служба са, от една страна, възникналата безработица вследствие на пандемията от коронавирус, а от друга – увеличаването на възрастта за прием на 40 години. Кадровата обезпеченост, макар и с бавни темпове, се повишава, което позволява изпълнението на задачите. Благодарение на всеотдайността на военнослужещите в СКС и подчинените военни формирования няма неизпълнени задачи.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани