Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Новоназначени военнослужещи положиха военна клетва във военно формирование 32610

[post-views]
Новоназначени военнослужещи положиха военна клетва във военно формирование 32610

kletva_bankqДнес, 18.02.2021 г., във военно формирование 32610 – Банкя, от състава на Зенитно-ракетната база, се проведе тържествен ритуал по полагане на военна клетва от новоназначени военнослужещи. На събитието присъстваха много техни роднини, близки и приятели.

Ритуалът започна с тържествен строй на личния състав. По команда на ръководещия клетвата майор Димитър Георгиев военнослужещите посрещнаха с вик „Ура“ знаменния разчет с националния флаг. След като знаменосците заеха мястото си, командирът на формированието подполковник Светослав Василев последователно поздрави воинските блокове, които му отговориха дружно.

Церемонията продължи със слово на подполковник Василев. В него той припомни традициите и изтъкна важността на ритуала по полагане на военна клетва.  Подчертаkletva_bankq отговорността, която всеки военнослужещ поема при изричането на заветните слова „Заклех се“ с обещанието да служи вярно и отдадено на българския народ и Родината.

Впоследствие знаменосците заеха място пред строя, а командващия ритуала застана пред новоназначените военнослужещи и им заповяда да повтарят клетвените слова, които изрича. Високо, ясно и отчетливо всички единно ги произнесоха и мощният им вик „Заклех се“ отекна в околността. По команда всеки от тях подходи към националното знаме, целуна го и се врече да служи на Република България, полагайки и подписа си в клетвения лист.

Командирът на военното формирование първи поздрави положилите клетва военнослужещи и им пожела да бъдат верни на думите, които изрекоха и да ги превърнат в дела. „С мъжество, сила, твърдост и воля за усвояването на бойната техника и придобиване на способности за изпълнение на поставените задачи вие бързо ще се утвърдите в колектива на формированието” – заяви той. На техните преки командири заръча да не пестят време, усилия и знания, за да ги изградят като високоподготвени професионалисти и патриоти, достойни да служат на народа и страната си.

Тържественият ритуал завърши с произнасяне на пламенно слово от г-н Николов, близък на един от положилите военна клетва военнослужещи и отдаване на чест на химна на Република България.

Източник: Bulgarian Air Force

Най-ново

Единична публикация

Избрани