Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„ЕСТЕСТВЕН“ ВИРУС ИЛИ БИОЛОГИЧНО ОРЪЖИЕ?

[post-views]
„ЕСТЕСТВЕН“ ВИРУС ИЛИ БИОЛОГИЧНО ОРЪЖИЕ?

Учени и изследователи все още спорят по темата, но истината е някъде там.

3Още с появата си в общественото пространство преди малко повече от година вирусът COVID-19 провокира търсачите на фрагменти от теорията за световен заговор и конспирация. Още тогава се появиха мнения, че вирусът е зоонозен, тоест, преминава от човек към животно, но твърде лесно се адаптира към човешкия организъм, като в този преход не се наблюдават мутации, което пък според някои учени показва, че той е конструиран, тоест, че това е синтетичен вирус, който може и се използва за биологично оръжие. Разбира се, след това се оказа, че мутации не само има, но те са множество, над 100 поне засега, които са констатирани.

COVID-19 е от групата на коронавирусите. Неговата структура и поведение не са напълно непознати, защото и други такива вируси са били вече изследвани от учените, а някои от тях като например SARS и MERS вече провокираха минипандемии. Тоест, поведението на световната общност в условията на епидемия от подобен вирус не е нещо ново, нито пък непознато.

Нека си припомним, че само преди няколко години беше и кризата с ЕБОЛА, който не е респираторен вирус, но създаде достатъчно проблеми в страните от Западна Африка и най-вече Либерия. Какво обаче кара някои учени, а и масовата публика да смятат, че тези вируси не са нещо, случайно възникнало в природата, а са част от един завършен конспиративен процес по заразяване на населението на Земята?

Извън конспиративните теории обаче нека отбележим, че COVID-19 наистина има много мутации, но генетичната основа на вируса се оказва изключително устойчива и хомогенна. Дали пък това не подсказва за синтетичен дизайн? Едва ли обаче това е така, защото цяла плеяда от не кой да е, а видни американски вирусолози и микробиолози заложиха авторитетите си на специалисти в тази тънка област и доказаха с точност, поне според тях – над 90%, че няма странична намеса в структурата на COVID-19, тоест, че той не е и не би могъл да бъде използван като биологично оръжие.

Едно от твърденията достига и до по-далеч, че дори няма такъв вирус, а напротив, че заболеваемостта е ефект от нещо като „кемтрейлс“ – конспиративна теория за химически характер на самолетните линии, които остават след полет в небето. Дори се стигна дотам, че случаен потребител на социална медия у нас се обърна към държавния глава с писмо, в което призова той да съдейства за прекратяване на „ръсенето“ с отровен „кемтрейлс“. Разбира се, това са крайности, които имат своите последователи, но стоят трайно и категорично в позицията на    нетрадиционните мнения.

2Трябва да уточним, че ако COVID-19 е създаден за биологично оръжие, той не е особено успешен, защото смъртността при него не е толкова висока, както да речем при ЕБОЛА или при испанския грип например, макар че и за тях няма преки доказателства да са биологични оръжия. COVID-19 поразява предимно възрастните хора, разбира се, и хора в активна възраст, но не непременно тях.

Ако едно биологично оръжие е „успешно“, то трябва да поразява именно хората в активна възраст, защото именно те са тези, които са войници и офицери, които водят бойните действия и са основен обект на биологичното оръжие.

При всичките вируси се наблюдават постболестотворни явления. След ЕБОЛА през 2016 г. се появяват множествени инсулти у някои от пациентите, прекарали в различни форми заболяването. След испанския грип към 1918 г. започват прояви на енцефалити, голяма част от които завършват с летален край, като заболяванията протичат по почти напълно сходен характер, с почти едни и същи симптоми, развитие на болестта и на състояние на болните. Сега, във вихъра на т. нар. втора вълна на COVID-19 пък се наблюдават, при това напълно научни опасения за проблеми отново с мозъка – развитие на паркинсонова болест, но и известни сърдечни проблеми.

Това именно е един от проблемите, заради които много хора предполагат, че тези вируси не са спонтанно възникнали в природата, а са контролирани от някого, в някаква лаборатория, вероятно военна, за да бъдат използвани като биологично оръжие поради известно сходство в усложненията и болестите след тях.

Страничните ефекти са любопитни

Някои преболедували вече COVID-19 посочват интересни наблюдения над самите себе си по време на боледуването си. За какво става дума? Някои от болните споделят, че са изпитвали известна нервност като страничен ефект по време на болестта им, като това се е засилвало предимно нощно време.

Повечето от тези пациенти твърдят, че не са се страхували от вируса, не са изпитвали традиционната и напълно разбираема за такива ситуации тревожност, напротив, приели са фактите и са се лекували конвенционално според стандартните практики за действие в такива ситуации. Въпреки това обаче тази нервност, която са имали по време на заболяването им, не им е давала мира. Оттук възниква въпросът, дали пък това не е ефект на евентуално биологично оръжие!? Разбира се, този ефект не е повсеместен, не е наблюдаван при всички пациенти, но е факт, че една никак немалка част от тях споделят именно такива впечатления.

Началото на конспирациите

Откъде обаче тръгва теорията за конспирациите в конкретния случай с вируса COVID-19? Става дума за една книга психотрилър от 1981 г. „Очите на тъмнината“, в която се разказва за подобна пандемия с вирус, който предизвиква смъртност почти 100%, на практика всеки, докоснал се до заразата, няма начин да се избави от сигурен край.

Вирусът, много загадъчно, тръгва също от китайския град Ухан, наречен е „Ухан 400“, защото във военната лаборатория, в която е създаден изкуствено, това е 400-стотният вирус. Вирулентността му е особено ефективна в качеството му почти на перфектното биологично оръжие.

Разбира се, настоящият пандемичен вирус COVID-19 няма тази ужасяваща „слава“ на „Ухан 400“, макар че и за него се твърди, че тръгва от военна лаборатория в Ухан, за което обаче няма достатъчно доказателства и тезата остава в сферата на научната фантастика и теорията за конспирациите.

Статистиката сочи:

Според статистически данни има 2000 зоонозни вируси, такива, които се предават от животно на човек, от които 16 коронавируси са подобни на SARS, а светът вече се „опари“ от този вирус и въпреки това пак не беше напълно готов за настоящата пандемия с COVID-19. През 2015 г. се създава химерен вирус чрез комбинация от два патогена и фрагмент от РНК. Именно по този начин се повишава изкуствено вирулентността на вирусите, но при COVID-19 не е установена такава намеса.

И въпреки че няма сериозни данни за дизайнерски и конструктивни изменения на COVID-19, според едно от последните социологически проучвания 53% от българите вярват, че COVID-19 е биологично оръжие, а около 40% пък смятат, че това е изкуствено създаден вирус. Данните впрочем са сходни с подобно изследване, проведено в Румъния.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани