Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Актуализират стратегическата концепция на НАТО

[post-views]
Актуализират стратегическата концепция на НАТО

Красимир Каракачанов участва в среща на министрите на отбраната от Алианса

MOB-1Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предложи Алиансът да заплаща разходите, необходими за изграждането на капацитет за възпиране и отбрана в различните части на територията му, вместо само съюзниците, които го осигуряват. Като пример той даде Черноморския и Балтийски регион. Това стана през първия ден от редовната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО. От българска страна в нея участва заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната на Република България Красимир Каракачанов.

Форумът започна със заседание във формат „30“, на което беше обсъден процесът на размисъл „НАТО 2030“. Неговата цел е начертаване на насоки за запазване на силата във военно отношение, усилване на политическото измерение и утвърждаване на глобалния подход към сигурността на Алианса. С оглед на подготовката на препоръки по процеса на размисъл за предстоящата среща на върха през 2021 г., министрите на отбраната обсъдиха потенциални предложения и приоритети. Столтенберг предложи държавните и правителствени ръководители на съюзниците да актуализират стратегическата концепция на НАТО. Причината е, че във вида, в който тя е приета през 2010 г., не се отчитат промените като възхода на Китай, агресивното поведение на Русия и анексията на Крим. Климатичните промени пък се споменават съвсем мимоходом.

В своето изказване министърът на отбраната Красимир Каракачанов подчерта, че НАТО е основата на евроатлантическата сигурност и е от изключителна важност да поддържаме и да укрепваме всичко онова, което прави тази организация толкова успешна. „На първо място това са единството и солидарността между съюзниците, чиито израз е вземането на решения с консенсус“, изтъкна министър Каракачанов, цитиран от Пресцентъра на МО.

По време на заседанието бяха разгледани още справедливото споделяне на тежестите и отговорностите в Алианса и въпроси от засилването на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО, с фокус върху Концепцията за възпиране и отбрана на Евроатлантическата зона, ключовата Концепция на НАТО за водене на бойните действия, напредъка по Инициативата за готовност, иновационните технологии и технологии с потенциален разрушителен ефект и др.

При обсъждане на справедливото споделяне на тежестите и отговорностите в Алианса беше отбелязано, че 2021 г. се очаква да бъде седмата поредна година на повишаване на разходите за отбрана на съюзниците. България подкрепя виждането, че споделянето на отговорностите в Алианса ще остане много важна част от адаптацията на НАТО. Министър Каракачанов потвърди поетия ангажимент за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП до 2024 г., както и за развитие на способностите и принос към операциите и мисиите на Алианса.

Първият ден от срещата на министрите на отбраната приключи с неформална сесия с участието на Върховния представител на ЕС по външни работи и политика за сигурност Жозеп Борел и министрите на отбраната на Швеция и Финландия. Сесията беше посветена на въпроси от областта на трансатлантическата сигурност, с фокус върху общите предизвикателства и начините за справяне с тях.

През вчерашния ден срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО продължи с обсъждане на операциите и мисиите на НАТО с фокус върху мисията „Решителна подкрепа“ в Афганистан и бъдещето на присъствието на Алианса в страната, както и мисията на НАТО в Ирак. Срещата завърши след редакционното приключване на броя.

Най-ново

Единична публикация

Избрани