Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Житейските уроци на един бивш войник

[post-views]
Житейските уроци на един бивш войник

Трябваше да взривим проклетите врати, казва актьорът сър Майкъл Кейн сега

1_Kniga_M_KEIN„Исках да огледам живота си от квартала Елефънт енд Касъл до Холивуд, от тариката женкар Алфи до Алфред, иконома на Батман с всичките му успехи и провали, със забавните му мигове, както и с тези на страдания и борба, с комедията и драмата в него, с романтиката и трагедията му и да издиря сред всичко това уроците, които съм усвоил и желая да споделя не само с актьори в началото на попрището им, а с всички”.

Така представя самият носител на „Оскар”, холивудската легенда и британското национално съкровище сър Майкъл Кейн автобиографичната си книга с ексцентричното заглавие „Трябваше да взривим проклетите врати… и други житейски уроци” (изд. „Колибри”).

Актьорът добре познава цената на успеха, след като достига върховете в занаята си, тръгнал от абсолютната нищета в детството. Работил всякаква работа, за да се издържа, минал на 19 г. през ужаса на Корейската война в Пехотния полк на Кралската армия, самият той определя един от уроците на живота си, не само на професията, така: „Малките роли могат да доведат до големи неща. И ако достатъчно дълго вършите правилните неща, звездите най-сетне се подреждат във ваша полза”.

michael-caine1Сър Майкъл Кейн е жива легенда на британското кино с над 150 филма за над 60 г. зад себе си. Носител е на наградите „Сателит”, 2  БАФТА и 3 „Златен глабус” и 2 „Оскара” (за „Хана и нейните сестри” и „Правилата на дома”). Днес той иска да сподели всичко, на което го е научил животът, а книгата му го разкрива като неустоимо забавен, но и като мъдър човек, преминал през не една житейска трудност.

Неслучайно неговото любимо стихотворение е „Ако” на Р. Киплинг, което баща му четял в детството и което възпитава разбирането му за мъжество и сила на характера. Пътищата на войната и бедното детство довършват житейските уроци. Днес той казва: „Знам какво говоря, когато говоря за война. Войната разрушава всичко, а мирът подрежда нещата. Забелязал съм, че войните се обявяват от хора, които вече са твърде стари, за да участват в битките. И това винаги ме е правило подозрителен към нея…”.

Най-ново

Единична публикация

Избрани