Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Прецедент: Австралия със закон за технологичните гиганти

[post-views]
Доналд Тръмп се завръща в социалните мрежи, Facebook и Instagram възстановяват профилите му

facebookАвстралия официално стана първата държава в света, която прие закон, с който задължава големите технологични компании, като Гугъл и Фейбук да плащат за новинарското съдържание на сайтовете си. Според експерти, австралийският закон може да се окаже прецедент и близко бъдеще и други страни да се опитат да регулират технологичните компании.

При внасянето на закона в австралийския парламент „Фейсбук“ и „Гугъл“ заплашиха да блокират достъпа до сайтовете си от Австралия. Според тях мярката противоречи на основополагащите принципи на достъпа до информация в интернет. Миналата седмица „Фейсбук“ дори „разприятели“ Австралия, в опит да окаже натиск на правителството в Камбера да се откаже от закона.

Решението предизвика остра международна реакция, като в последствие компанията на Марк Зъкърбърг  отново се сприятели с Австралия. Това стана, след като успя да постигне търговски споразумения с няколко от водещите австралийски медии. Подобни сделки договори и Гугъл.

Така, двете компании за да не попаднат под ударите на новия закон, който предвижда солени глоби, се съгласиха да платя солидни суми на няколко австралийски медии.

Законът в Австралия е първият по рода си в света. От  години обаче все повече държави, търсят начин да наложат регулации на технологичните гиганти, като ги накарат да площад авторски права на създателите на медийно съдържание. Подобно закони вече се подготвят в САЩ и Канада, като от ЕС също обявиха, че проявяват голям интерес към австралийското законодателство.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани