Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Световната общност призова политически партии в Армения за диалог

[post-views]
Украйна връща миротворците си от ООН, за да защитават родината си

Suvet za sigurnost na OON

Световната общност с общ апел за туширане на напрежението около политическата криза в Армения. ООН, ЕС, САЩ, дори Русия и Турция призоваха страните да се въздържат от насилие. Призивът дойде ден, след като  арменският премиер Никола Пашинян обвини военните в опит за преврат, които от своя страна му поискаха оставката.

От месеци Армения е обхваната от антиправителствените протести. Недоволството беше провокирано от подписаното от правителството на премиера Никола Пашинян мирно споразумение с Азербайджан, след поредния конфликт в Нагорни Карабах. Според много арменци, договореното с помощта на Русия примирие Армения е капитулирала.

Ако до скоро общественото неодобрение беше яхнато основно от опозицията, то намесата на армията  със сигурност ще промени правилата на играта, коментират световните медии. Затова говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс призова военните в Армения да се придържат към конституцията, а политическите партии да намерят консенсус. ООН  и ЕС също се обединиха около започването на диалог и уважаването на принципите на демокрацията.

Опасността от ескалиране на напрежението остава повече от реална, след като най-голямата опозиционна партия Просперираща Армения даде последен шанс на премиера Пашинян да подаде оставка, ако иска да спаси страната от гражданска война.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани