Информационен център на Министерство на oтбраната

3c

– Г-н полковник, Програма 2032 предвижда във функционално отношение въоръжените сили да се състоят от Сили за сдържане и Сили за отбрана. Това ще се отрази ли на планирането на тяхното използване?
– В хода на СПО бяха разработени планиращи сценарии за използването на ВС на страната ни в условията на съвременната среда на сигурност. На тази база бяха определени необходимите отбранителни способности на ВС и тяхната функционална структура, която осигури гарантирането на суверенитета и провеждането на операции по защита на териториалната цялост на страната в колективен формат. Тази промяна налага адаптиране и усъвършенстване на стратегическите планове на ВС.

– Предвиждат ли се промени в участието на България в мисията на НАТО в Афганистан?
– България има дългосрочен ангажимент към сигурността на Афганистан в рамките на съюзническите решения. Поради това към момента участието ни с военен контингент се запазва. В зависимост от промяната на обстановката и степента на риска е възможно мисията да премине в други фази, както и да се вземе решение за започване на различна операция на Алианса. В този случай ще бъде необходимо изготвянето на военна оценка и препоръки до министъра на отбраната, съобразно параметрите на новите изисквания.

– Известно е, че предстои двете операции на Балканите – КФОР в Косово и АЛТЕА в Босна и Херцеговина, да споделят ресурси помежду си. Какви дейности се планират в тази посока?
– България заедно с Гърция, Албания и Румъния предоставят по една рота в състава на батальон, който е предназначен за участие в Силите на оперативния резерв на КФОР и АЛТЕА. Това налага също така и създаването на многонационален щаб, който да ръководи подготовката и евентуалното развръщане на участващите формирования. Към момента се работи по изготвянето на техническо споразумение между четирите страни, като амбицията ни е документът да бъде подписан до началото на месец май тази година. Гърция ще домакинства щаба първа, а България поема командването през 2022 г. 

– Има ли отправени към страната ни предложения за участие в нови операции и мисии на НАТО, ЕС и ООН?
– Към нас непрекъснато се отправят предложения от подобен характер. Дори в рамките на съществуващите мисии – за увеличаване на приноса и т. н. По този въпрос търсим точния баланс между националното ниво на амбиция за използване на ВС, и приноса ни към колективната отбрана на НАТО, към Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС, ангажиментите ни към ООН, а също така и по линия на двустранното и регионалното сътрудничество в областта на отбраната.

– Предвижда ли страната ни да увеличи квотата си в стратегическия въздушен транспорт на НАТО? В какви други инициативи и програми за споделяне на ресурси в рамките на НАТО и ЕС е реалистично да се включим?
– България успешно участва в съвместната програма за стратегически въздушни превози, оперираща с три самолета С-17 „Глоубмастер” от 2008 г. Инициативата многократно е доказала своите предимства. Заслужава да се спомене осигуряването на жизнено необходими медицински консумативи по време на първата вълна на пандемията от COVID-19 през 2020 г. Разполагаемата годишна квота е от 65 летателни часа за нашата страна, което към момента удовлетворява нашите потребности. В случай на необходимост имаме възможност да използваме свободни часове на други участващи страни или други инициативи. Нямаме намерение да увеличаваме часовете си в тази програма. България участва и в други многонационални проекти по инициатива на НАТО и ЕС с цел финансово изгодни решения за развитие на отбранителните ни способности. Предстои включването на страната ни в многонационално сътрудничество за разработване на вертолети от ново поколение по концепцията на НАТО „Рамкова държава” с водеща страна Германия. Постигната е и договореност по Европейската програма за развитие на отбранителната индустрия, чрез която ще бъдат финансирани проекти за изграждането на отбранителни способности от бъдещия „Европейски фонд за отбрана”.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top