Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

При нас се съгласуват политическите и военните цели

[post-views]
При нас се съгласуват  политическите и военните цели

На 1 март Дирекция „Стратегическо планиране” в Щаба на отбраната отбелязва по традиция своя празник. По този повод разговаряме с директора на дирекцията бригаден генерал Анатолий Кръстев, който е на тази длъжност от 25 януари 2021 г., а също с началника на отдел „Концепции и доктрини” полковник Иво Иванов и с началника на отдел „Национално и съюзно планиране” полковник Бойко Марков.

1a

– Г-н бригаден генерал, в какви основни направления ще бъде насочена работата на дирекцията през 2021 г.?
– Дирекция „Стратегическо планиране” (СП) има съществен принос към дейностите, свързани със Стратегическия преглед на отбраната и с изготвянето на Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили (ВС) 2032 (Програма 2032). Програмата вече е приета от Народното събрание и от този акт произтича и по-голямата част от дейността на дирекцията през тази година. Основното, върху което в момента се работи, е изготвянето на Плана за развитие на ВС до 2026. За реализиране на  Програма 2032 се налагат някои промени в Закона за отбраната и ВС (ЗОВС), в чиято подготовка дирекцията взе активно участие. Необходимо е да се ускори процесът на актуализиране на доктриналните документи на ВС. Това ще определя дневния ред на дирекцията през 2021 г.

– Имате ли свои стил и метод на работа с подчинените?
– Основната част от службата ми премина на различни длъжности във Военновъздушните сили (ВВС), в това число командир на две авиационни бази, началник на щаба на ВВС и заместник-командир на ВВС. Последните четири години бях аташе по отбраната на Република България в САЩ, като бях акредитиран и за Канада, което обогати моя опит. През всичките тези години винаги най-много съм уважавал и ценял в подчинените техния искрен и коректен подход към изпълнението на поставените задачи. За краткото време, в което съм в Дирекция „Стратегическо планиране”, ми прави впечатление, че личният състав, офицерите от дирекцията са високоподготвени, с придобит значителен опит, включително на международни длъжности. Това, първо, прави изпълнението на задачите и работата по-лека. И на следващо място – на мен като директор ми позволява да разчитам на заместника си, на началниците на отдели и на останалия личен състав при изпълнението на задачите на дирекцията. Тези задачи са високоотговорни, тъй като стратегическото планиране трябва да трансформира политическите цели във военностратегически задачи за ВС. Съществена роля в този процес имат доктриналните документи, които са в основата на подготовката на войските. Именно заради тази висока подготвеност на личния състав съм уверен, че дирекцията както досега и в бъдеще ще продължи да се справя с изпълнението на задачите.

Българските военни контингенти представят достойно страната ни в мисии и операции в горещите точки на света
Българските военни контингенти представят
достойно страната ни в мисии и операции
в горещите точки на света

– Какво от опита Ви като военен аташе ще пренесете в дейността си начело на дирекцията?
– През тези 4 години имах възможност за комуникация с представители на ВС на Съединените щати и на Канада на сравнително високо ниво и да се запозная с техните доктринални документи, което от своя страна ми позволи   да разбера принципите и механизмите за изграждане и функциониране на  системите им за отбрана и сигурност. Това е един безценен опит, който ще се опитам да реализирам в дейността си като директор на дирекцията и най-вече при планирането и изграждането на отбранителните способности на ВС и планиране на тяхното използване.

– Какво пожелание ще отправите към подчинените си за празника на дирекцията – 1 март?  
– Трудът на хората от дирекцията е изключително важен и отговорен, но той леко остава в сянка. В сегашната обстановка на пандемията от COVID-19 най-вече бих пожелал на личния състав, на техните семейства и близки – да са здрави. С общи усилия и със спазване на всички необходими мерки да преминем през този тежък период за всички хора. В служебен план бих им пожелал в същия дух, със същите професионализъм и отговорност да продължим да изпълняваме задачите си. Убеден съм, че с нивото на подготовка и знания, които притежават офицерите в дирекцията, това е постижимо. Най-вече им желая здраве – на тях и на техните семейства!

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани