Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Армията опитва да свали премиера на Армения
pashinyanmarch

Генералният щаб на армията на Армения поиска оставката на премиера на страната Никол Пашинян в изявление, огласено вчера сутринта. Според военните министър-председателят и неговото правителство не са в състояние „да вземат адекватни решения в кризисната и съдбоносната за арменския народ ситуация“. От своя страна Пашинян подписа документ, с който уволнява началника на Генералния щаб Оник Каспарян. Президентът на страната Армен Саркисян обаче отказа да подпише указ за отстраняването на генерала. В Армения държавният глава има силно ограничени правомощия, но уволненията и назначенията на висши военни не могат да се случат без неговия подпис. 

Никол Пашинян нарече действията на висшите военни „опит за преврат“ и заяви категорично, че няма да подава оставка. Той призова своите привърженици да се съберат на един от централните площади в столицата Ереван и оглави тяхното шествие по улиците на града с мегафон в ръка. Всичко това беше излъчвано на живо във Фейсбук профила на премиера. 

Конфликтът между арменските военни и правителството избухна, след като Пашинян реши да уволни първия заместник-началник на генералния щаб Тигран Хачтарян. Освен това премиерът замисля мащабни реформи в армията, която претърпя тежко поражение в 44-дневна война срещу Азербайджан през есента на миналата година. 

Поражението срещу Азербайджан и последвалата загуба на контрола над седем азербайджански района, които бяха окупирани от арменците повече от четвърт век, разклатиха силно позициите на Никол Пашинян. Опозиционните сили в страната провеждат чести митинги с искане за оставката на премиера, съставянето на преходно правителство и провеждането на нови парламентарни избори. Вчера лидерът на опозицията и неин кандидат за премиер Вазген Манукян призова гражданите да издигнат барикади около сградата на парламента и да стоят там, докато депутатите не вземат решение за оставката на премиера. Опозицията не желае да води никакви преговори с Пашинян освен обсъждане на условията за неговата оставка. Събирането на многолюдни митинги на привържениците на премиера и на неговите противници крие риск от сблъсъци. С призив към гражданите да подкрепят военните се обърна и влиятелният бивш президент на Армения Роберт Кочарян. „Властите, които загубиха войната и сдадоха територията, трябва да си вървят“ – заяви той. 
Пашинян, който дойде на власт през 2018 г. след улични протести, е решен да се опре на поддръжката на своите последователи и отново да разчита на митинговата демокрация, за да отстои своя пост. Опозицията не е единна, а политиците от т. нар. карабски клан, които управляваха страната до 2018 г., са непопулярни.

Най-ново

Единична публикация

Избрани