Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС ще засили своята военната автономия

[post-views]
ЕС ще засили своята военната автономия

Изгражда се европейски съюз за отбрана

ЕС ще засили своята военна автономия, това стана ясно от общото изявление на ръководителите на страните – членки на Съюза, огласено след тяхната видеоконферентна среща от края на миналата седмица. „Искаме да действаме по-стратегически, за да защитаваме нашите интереси и да насърчаваме нашите ценности. Трябва да увеличим способността ни да действаме самостоятелно и да засилим сътрудничеството с нашите партньори“, каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. ЕС е готов да сътрудничи тясно с НАТО, защото силна Европа прави силна НАТО, изтъкна още Мишел.

Във видеоконференцията участва и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той изтъкна, че ЕС очаква сътрудничество с новата администрация на САЩ, включително да провежда диалог в областта на отбраната. А Европа е готова да свърши своята част от работата и да бъде силен и надежден партньор – не само на САЩ, но и на всички свои партньори като ООН и регионалните такива.

„Искаме да задълбочим сътрудничеството в сигурността и отбраната между нашите страни членки. Искаме да увеличим инвестициите в отбраната. И искаме да подобрим цивилния и военния капацитет и оперативната готовност“, каза още Шарл Мишел. И допълни, че с увеличаването на киберзаплахите е необходимо засилване на европейските киберустойчивост и киберсигурност.

eu

Също така ще бъде засилено сътрудничеството в борбата с хибридните заплахи и дезинформацията. В този контекст европейските ръководители са получили от върховния представител за външната политика Жозеп Борел актуализирана информация за Стратегическия компас на ЕС. Целта на този компас е разработването на военна автономия на Съюза. Той ще направлява ЕС в неговите сигурност и отбрана, посочи Мишел. „Надяваме се да одобрим Стратегическия компас до март 2022 г. Ще продължим да правим редовно преглед на сигурността и отбраната на равнище Европейски съвет, обобщи той.

По време на разговорите с Йенс Столтенберг са били посочени заплахите и предизвикателствата, пред които е изправен ЕС. Европа се справя с някои от тях в рамките на НАТО. Но има и сценарии, в които алиансът не е ангажиран, но където е призован ЕС. Като примери Фон дер Лайен посочи мисиите на ЕС или на ООН.

ЕС започна да изгражда Европейския съюз за отбрана. Един от стълбовете му е Постоянното структурирано сътрудничество (PESCO). То е подкрепено от новия Европейски фонд за отбрана за 8 млрд. евро. „ПСС ще ни позволи да изградим военен капацитет заедно като европейци“, заяви председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Друг стълб е взаимодействието, план за действие, който бе представен от ЕК. Взаимодействието означава, че европейското финансиране на отбранителната и космическата индустрия може да има конкретни граждански приложения.

Най-ново

Единична публикация

Избрани