Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Проучване: Българският чипс е най-солен в ЕС

[post-views]
Проучване: Българският чипс е най-солен в ЕС

hrani_magazinХранителни стоки с различно качество, но под едно наименование се разпространяват на пазара в ЕС. Това показва второ проучване за сравнение на качеството на храните проведено от Европейската комисия. Установени са съществени разлики и у нас, като например вместо захар в газираните напитки се използва масово фруктозен сироп, а българският чипс съдържа най-много количество сол.

В газирани напитки, продавани у нас освен фруктоза, присъства и така наречената арабска дъвка, съставка която липсва от етикетите на стоките в страни от Западна Европа. Установени са и разлики в проверена марка кафе, като у нас изделието при варене отделя повече пяна. Според проучването разлика има в цветовете на напитките и зърнените закуски. Установени са също вкусови разлики в студения чай. Данните от проучването сочат, че най-често в по-бедните страни се влагат по-евтини съставки. Според първото проучване на комисията разлики са открити поне в една трета от стоките. Различията не са ясно видими от опаковката, а се забелязват при сравнение на съставките и не следват географско разпределение заявяват от комисията. Направени са проучвания в страни като България, Чехия, Германия, Дания, Естония, Испания, Унгария, Италия, Латвия, Литва, Малта, Полша, Словения, Словакия, Белгия и Холандия. Припомням, че през 2017 г. ЕК издаде насоки за прилагане на европейското законодателство за защита на потребителите и храните при съмнения за двойно качество в ЕС. Комисията предложи допълнителни правила, които ще влязат в сила от юни догодина.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Анмари Николаева

Най-ново

Единична публикация

Избрани